Cieľom Islamského štátu je pošpiniť koncept džihádu a obraz islamu, tvrdí Hizballáh

    0
    Barcelona po teroristickom útoku (Autor: TASR)

    „Stojíme po boku ľudí v Barcelone a Španielsku,“ napísal tím predsedu EK Jeana-Clauda Junckera dnes dopoludnia v odkaze na sociálnej sieti.

    Útok, ktorý si vo štvrtok večer vyžiadal 14 mŕtvych a vyše 100 zranených, odsúdilo Estónsko ako predsednícka krajina v Rade EÚ. „Rozhodne odsudzujem tento brutálny útok, je to útok na naše spoločné hodnoty,“ uviedol estónsky premiér Jüri Ratas pri vyjadrení sústrasti Španielsku.

    „Takéto neľudské útoky nemajú miesto v našom svete,“ uviedol estónsky minister zahraničných vecí Sven Mikser. K odsudzujúcim hlasom sa pridali aj vlády susedných pobaltských štátov, Litvy a Lotyšska, píše agentúra DPA.

    Český premiér Bohuslav Sobotka na sociálnej sieti uviedol, že ide o „ďalší odporný teroristický útok na nevinných – tentoraz v Barcelone“. Vyjadril súčasne rodinám obetí svoju sústrasť. Minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek hovoril o „veľmi smutnom dni“ pre katalánsku metropolu a dodal, že Česko stojí v boji proti terorizmu po boku Španielska.

    Dôrazne útoky v Katalánsku odsúdila aj poľská vláda. Ministerstvo zahraničných vecí vo Varšave zdôraznilo, že boli úmyselne zamerané proti bezbranným ľuďom vrátane detí. Páchateľov rezort označil za „zbabelcov, ktorí si pripisujú falošné vyššie ciele“.

    Nemecké ministerstvo vnútra oznámilo, že vlajky budú na znak účasti zvesené na pol žrde aj v spolkovej republike. Rozhodnutie šéfa rezortu vnútra Thomasa de Maiziera platí v celom Nemecku.

    Útok v Barcelone odsúdili aj viaceré islamské krajiny.

    Irán ho prostredníctvom svojho ministerstva zahraničných vecí označil za „ohavný zločin“ s tým, že teror už dlho nepozná hranice a musí sa proti nemu bojovať celosvetovo – všetky krajiny by tak mali odložiť nabok svoje politické rozpory a sústrediť sa ako na prioritu na boj proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS).

    Pakistanský premiér Šahíd Chakan Abbásí v dnešnom vyhlásení vyjadril sústrasť rodinám obetí a uviedol, že takéto teroristické útoky nemôžu zastrašiť odvážnych Španielov. „Teroristi prehrajú, pokým podceňujú ducha spoločností, ktoré sa snažia podkopať,“ citovala ho agentúra AP.

    Libanonské militantné hnutie Hizballáh v stanovisku vydanom v Bejrúte uviedlo, že útok z Barcelony musí byť novou motiváciou na zničenie skupiny IS, ktorá sa k nemu prihlásila a „ktorej ideológia je založená na nenávisti“.

    Hizballáh, šiitská organizácia, ktorej vojenské krídlo má EÚ zaradené na svojom zozname teroristických skupín, bojuje proti sunnitskej skupine IS v Libanone i susednej Sýrii.

    Vyhlásenie Hizballáhu uvádza, že „útočenie na nevinných civilistov a ich zabíjanie je súčasťou satanského plánu uskutočňovaného týmito teroristami, ktorého cieľom je pošpiniť koncept džihádu (svätej vojny) a obraz islamu“.

    - Reklama -