Či sa to EÚ páči, alebo nie! Matteo Salvini vydal nové vyhlásenia

    0
    Matteo Salvini (Autor: TASR)

    Taliansko zvažuje znovunastolenie povinnej vojenskej služby. Minister vnútra Matteo Salvini hovoril nedávno o tejto téme. „Okrem ,práv‘ by som rád videl návrat k ,povinnostiam‘,“ povedal na stretnutí s voličmi v talianskom meste Lesina.

    „Zisťujeme nákladovosť, spôsoby a načasovanie toho, či, ako a kedy znovu zaviesť – niekoľkomesačnú – vojenskú a civilnú službu pre našich chlapcov a dievčatá, aby získali aspoň trochu ,vzdelania‘, ktoré im nie sú schopní dať otec a matka,“ pokračoval Salvini. Podľa talianskeho ministra vnútra je povinná vojenská služba tiež prípadným nástrojom na zlepšenie sociálnej kohézie a integrácie. Ďalším pozitívnym efektom vojenskej služby môže byť aj to, že mladí ľudia sa naučia opatrne a správne manipulovať so zbraňami.

    Samotný Salvini kedysi svoju vojenskú službu absolvoval v kasárňach Montello v Miláne, ktoré dnes slúžia ako ubytovanie pre migrantov. Salviniho strana Liga severu sa už vlani pokúsila nájsť v parlamente podporu pre svoj návrh na obnovenie povinnej vojenskej služby, no nepochodila. Ani teraz sa nepredpokladá, že by napríklad koaličný partner Ligy severu, Hnutie piatich hviezd, vyjadril návrhu podporu. Tento návrh totiž nie je súčasťou priorít, ktoré si obe strany vymedzili v rámci koaličnej zmluvy.

    Taliansko patrí k vlne európskych krajín, ktoré vojenskú službu zrušili v deväťdesiatych rokoch.

    V Taliansku by obnovenie brannej povinnosti mohlo mať aj iný efekt. Nezamestnanosť talianskych mladých je vysoko nad priemerom eurozóny. Podľa dát OECD bolo v Taliansku v roku 2017 bez práce 34,7 percenta mladých vo veku od 15 do 24 rokov.

    Určité opatrenia uvádzajú do pohybu aj v iných európskych štátoch. Napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby chlapci a dievčatá od 16 rokov prešli v prvej fáze mesačným programom.

    Euroskeptický líder Salvini pre denník Il Sole 24 Ore uviedol, že plánuje plniť sľuby, ktoré dal talianskym voličom, „či sa to Európskej únii bude páčiť, alebo nie“. Ide najmä o práva na prácu, dôchodok a zdravie. „Chceme sa aj ekonomicky zaslúžiť o naštartovanie tohto sektora tak, aby v ňom nastala rovnaká revolúcia ako v prípade migračnej politiky. Pamätám si, čo sme sľúbili,“ povedal Salvini.

    Taliansky rozpočet je predmetom diskusií od 3. augusta 2018. Zatiaľ boli navrhnuté kroky, ktoré by teoreticky mohli ohroziť súdržnosť eurozóny. Jedným z týchto návrhov je plán zaviesť jednotnú daň spoločne so zavedením štedrejších sociálnych programov, ktoré by štátnu kasu mohli stáť až sto miliárd eur.

    Medzi body, ktoré chce Salvini v talianskej politike zmeniť, patria ďalej ekonomika, poľnohospodárstvo, imigrácia alebo vzťahy s Ruskom.

    Celé texty si môžete v angličtine prečítať TU a TU.

    autor: mak

    - Reklama -