Či sa nám to páči, alebo nie, Islamský štát sa stal v regióne Blízkeho východu stabilizačným prvkom. Tvrdí odborník na Blízky východ

    0
    Boje kurdských ozbrojených síl (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Podľa Břetislava Turečeka Islamský štát nie je hlavným problémom, pretože radikálni moslimovia využívajú mocenské vákuum, ktoré vzniká na Blízkom východe. „Ak si pozriete mapu Sýrie a Iraku, tak IS obsadil oblasti, kde skolabovala štátna správa, kde dochádzalo k útokom medzi rôznymi znepriatelenými frakciami a miestni obyvatelia boli vyčerpaní z neustálych konfliktov,“ hovorí v rozhovore pre TREND Tureček.

    Francúzi už zrazu o odstavení Asada nehovoria

    Najsilnejšou zložkou občianskej vojny v Sýrii je podľa neho stále sýrska armáda. „Treba však povedať, že Asadov režim nemá žiadne mierové jednotky, ale ide o armádu, ktorá pozabíjala tisíce a tisíce teroristov. Samozrejme, preferencie toho, čo treba v Sýrii riešiť, sa menia. Ešte minulý piatok ráno by Francúzsko tvrdilo, že je potrebné v Sýrii odstrániť Asadov režim, ale už večer sa ich pohľad na sýrsku občiansku vojnu zmenil. Dnes už Francúzi s Ruskom spolupracujú na ostreľovaní cieľov IS a zrazu sa o odstavení B. Asada nehovorí. Situácia sa podobá plánu, v ktorom je priorita zlikvidovať IS a otázka B. Asada sa vyrieši po čase,“ vysvetľuje.

    Západ IS podcenil

    Vojna v Sýrii je dlhodobý proces. „Ani západné krajiny si nemysleli, že by pouličné nepokoje a demonštrácie mohli prerásť do občianskej vojny, ktorá trvá päť rokov a vyžiadala si štvrť milióna mŕtvych. Na začiatku prevládal na Západe trend, v ktorom spojenci podporovali opozíciu proti B. Asadovi, ale zabudlo sa na to podstatné: riziko, že opozícia prerastie do nebezpečného džihádistického hnutia. Na scéne sa IS objavil až po tom, ako sa začala vojna v Sýrii – západné krajiny jednoducho túto možnosť v minulosti podcenili a potom neprehodnotili priority a naďalej bojovali proti B. Asadovi,“ pokračuje Tureček.

    Pozemná ofenzíva nie je riešením

    Podľa analytika by ku skončeniu vojnového konfliktu v Sýrii nepomohla ani pozemná ofenzíva. Ako príklad uvádza vojenskú ofenzívu v Afganistane (2001), alebo v Iraku (2003). „Barack Obama a nedávno aj bývalý britský premiér Tony Blair dokonca priznali, že IS je produktom invázie západných spojencov do Iraku. Podniknúť ďalšiu inváziu do blízkovýchodnej krajiny by nebolo prospešné a určite nemožno čakať, že by sa situácia v krajine ihneď upokojila a vojaci by tam boli vítaní,“ pripomenul.

    - Reklama -