Chytili úradníka z ministerstva za úplatky. Ukážeme malé ryby a budeme tvrdiť, že bojujeme s korupciou, vyčíta šéfka protikorupčného združenia

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol obvinenie voči zamestnancovi poľnohospodárskej platobnej agentúry Petrovi O. pre prijímanie úplatku spolu za dva skutky, ktorých sa mal dopustiť na konci roku 2016 a začiatkom tohto roka. Celkovo malo ísť v prípade o sumu 19 000 eur. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

    Oba prípady sa týkali poskytovania priamych platieb v poľnohospodárstve. „Obvinený mal ešte v minulom roku žiadať od predsedu poľnohospodárskeho družstva isté percento zo sumy 830 000 eur, neskôr upresnil, že malo ísť o dve percentá z tejto sumy, čo je viac ako 16 000 eur,“ povedal Gašpar.

    Vo februári tohto roka mal obvinený ako prvú splátku prijať sumu 6 000 eur, vtedy však už bol pod dohľadom polície, ktorá ho zadržala aj s peniazmi.

    Pri vyšetrovaní tohto prípadu ale strážcovia zákona mali naraziť aj na ďalšie korupčné správanie obvineného. Policajný vyšetrovateľ tak 22. februára rozšíril Petrovi O. obvinenie o ďalší skutok, pretože mal od ďalšieho žiadateľa o finančnú podporu v poľnohospodárstve žiadať 3 000 eur. Peter O. cez sprostredkovateľa úplatok aj prijal a suma mala byť pripísaná na jeho účet. V tomto prípade polícia obvinila aj 51-ročného podnikateľa, ktorý úplatok poskytol. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky, Peter O. za prijímanie úplatku môže stráviť za mrežami tri až osem rokov. 

    Je to kamufláž

    Podľa predsedníčky Občianskeho združenia Proti korupcii Vandy Tuchyňovej to vyznieva tak, že policajti odhalili iba malú rybu. „To, že tu policajti odhaľujú malé ryby, je úplne jasné. Je to viditeľné na každom kroku. Ak príde k vyšetreniu, tak na štatistikách je dobre vidieť, že sa dotiahli do konca iba prípady podobné tomu, keď dá nejaká babka úplatok 200 eur alebo fľašu u lekára. Nie je vyšetrené nič podstatné a systémové, čo by nás viedlo k predstave, že sa na Slovensku skutočne bojuje s korupciou, avšak to sa nedeje. Som veľmi skeptická aj v tomto prípade, že sa niečo dotiahne do konca,“ povedala Tuchyňová.

    Podľa Tuchyňovej počítal policajný prezident s tým, že marketingovo dokáže polícia ľudí oklamať, že sa tu korupcia systematicky vyšetruje. „Policajti nie sú schopní urobiť nič viacej, pretože ani nemôžu. Tie chápadlá sú také, že nemajú páky. Predsa vieme, že sú tu oligarchovia prepojení na policajtov, politiku a najvyššie miesta. Takže sa robí iba to, aby boli aspoň malé ryby a nejaké výsledky ako náznak boja s korupciou. Toto celé je taká kamufláž. Ukážeme malé ryby a budeme hovoriť, že bojujeme s korupciou. Súčasná garnitúra určite s korupciou nebojuje,“ myslí si predsedníčka občianskeho združenia.

    Ľudia sa boja nahlásiť korupciu

    Policajný prezident Tibor Gašpar v súvislosti s týmto prípadom vyzval verejnosť, aby informovala políciu, pokiaľ sa stretne s korupčným správaním, pričom narážal na to, že polícia získala podnet na vyšetrovanie úplatku od občana. V tomto je však Tuchyňová skeptická, pretože si myslí, že iba málo ľudí príde s takýmto podnetom a nie je to bežná prax a ani dlho nebude.

    Ich združenie dokonca ponúkalo aj finančnú odmenu za nahlásenie korupcie, avšak bez výsledku. „OZ Proti korupcii funguje od roku 2012 a za päť rokov vám spočítam na jednej ruke podnety od občanov, ktoré sa týkali zneužívania verejných zdrojov. Za ten čas sme dokonca urobili súťaž, že sme ponúkali 500 eur človeku, ktorý príde s takýmto podnetom, a aj tak sa nikto neozval. Ľudia sa veľmi boja a majú strach, čo bude nasledovať. Okrem straty práce či konformity sa občania boja aj potencionálnych vyhrážok a ohrozenia života,“ myslí si Tuchyňová.

    Dennodenná prax je však taká, že sama predsedníčka OZ sa stále stretáva s tým, že podnikatelia musia dávať často úplatok, aby niečo vybavili. „V rámci nášho združenia vidíme, že takéto úplatky sú pri verejných zákazkách úplne bežné. Veci sú účelovo predražované a keď sa nehovorí o úplatku, tak sa hovorí o odmene. Toto, čo sa dnes odhalilo, nie je niečo, o čom by sa tu šuškalo, ale o tom sa verejne rozpráva. Všetci vieme, ako to tu je, lenže nie je moc a sila, aby sa niečo zmenilo,“ dodala aktivistka.

    Prokurátor spracoval na obvineného Petra O. aj návrh na vzatie do väzby, ktorý však sudca neakceptoval. Vo veci tak bude rozhodovať súd vyššieho stupňa. Či nemôže obvinený na slobode ovplyvňovať svedkov alebo utiecť, Tuchyňová posúdiť nevedela, pričom takéto stíhanie na slobode nepovažuje za podstatu veci.

    „Vôbec by ma však neprekvapilo, keby naše orgány činné v trestnom konaní robili všetko pre to, aby sa prípad vôbec nevyšetril. Neprekvapilo by ma to, pretože žijeme v krajine, kde nie je vôľa odhaľovať korupcie a takéto prípady vysokopostavených úradníkov, ministerských pracovníkov či politikov. Tento poznatok vychádza aj z mojej osobnej praxe,“ uzavrela Vanda Tuchyňová.

    Autor: OS, TASR

    - Reklama -