Chystá sa zvyšovanie minimálnej mzdy aj príspevkov za nočnú či víkendovú prácu. O koľko si polepšíme?

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Zmeny sa majú uskutočniť najmä v Zákonníku práce. “Som absolútne presvedčený, že ľudia si takýto prístup zaslúžia. Ak sa darí ekonomike, musíme prijať opatrenia, ktoré pocítia ľudia vo svojich peňaženkách,” skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico.

    Upozornil na to, že Slovensko by v priebehu tohto roka malo zaznamenať jednu z najnižších mier nezamestnanosti, klesá verejný dlh aj deficit. “Ak sa darí ekonomike, štátu je potrebné tieto výsledky pretaviť do lepšej životnej úrovne ľudí. Chceme ísť ďalej tak, aby sme neohrozili verejné financie,” uviedol premiér.

    Z hľadiska minimálnej mzdy podľa premiéra by mala dosiahnuť 60 % priemerného zárobku v národnom hospodárstve. “Netvrdím, že to dokážeme hneď v roku 2018, ale chceme, aby rast minimálnej mzdy v roku 2018 bol veľmi dynamický, a to tak, že sa budeme blížiť k hranici 500 eur,” avizoval Fico.

    Taktiež majú byť aj štedrejšie odmeny za prácu v noci či počas sobôt a nedieľ. “Dnes neexistujú žiadne ustanovenia, ktoré by zvýhodňovali týchto zamestnancov. Ak vO štátny sviatok sú ľudia doma a ide im normálne plat, ten kto ide cez štátny sviatok do práce, mal by dostať dvakrát toľko. A to sa týka aj soboty a nedele. Nie sme v žiadnej krízovej situácii. Dajme ľudom najavo, že si ich prácu počas víkendu vážime,” povedal premiér. Do Zákonníka práce by mali byť zakomponované konkrétne parametre, čo to bude znamenať pre ľudí, aký budú mať príplatok k platu, ak budú robiť počas víkendu.

    Vláda chce taktiež podporovať mobilitu za prácou. “Na Slovensku je mobilita veľmi nízka. Ľudia sú naviazaní na prostredie, v ktorom žijú. Chceme podporovať viac ľudí, ktorí sú pripravení cestovať za prácou možno aj viac kilometrov (km), ako je 50 km, 60 km či 70 km. Presne nastavíme v Zákonníku práce, že kto cestuje za prácou a prekročí nejakú kilometrovú hranicu, tak pomenujeme, aký príplatok dostane tento človek,” priblížil premiér.

    Podľa Fica tieto opatrenia neboli síce v programovom vyhlásení vlády, ale vyplývajú z právomoci ministra práce. “Nebudú mať zásadný vplyv na rozpočet, pretože v podstate tieto rôzne príplatky budú hradiť najmä zamestnávatelia,” skonštatoval premiér.

    Minister práce Ján Richter (Smer-SD) preto o zmenách rokoval aj so zástupcami zamestnancov, zamestnávateľov a odborármi. Sú na ne rozdielne názory, ale podľa Fica to je normálne. “Dohodli sme sa na ďalšom postupe a potrebe ďalších analýz, ktoré súvisia s návrhmi, ktoré sa týkajú príplatkov, či už je to za sviatok, noc či sobotu a nedeľu. Otvoril som aj otázku možnej otcovskej dovolenky,” priblížil Richter. Zaviesť 10-dňovú otcovskú dovolenku štátom odporúča aj Európska komisia. “Čo sa týka príplatku za sviatok, sú tu vážne odporúčania viacerých európskych inštitúcií, aby sme sa zaoberali touto otázkou. Tak, ako je teraz nastavený 50-% príplatok za prácu vo sviatok, je to neobjektívne pre zamestnancov. Každý jeden zamestnanec automaticky dostáva priemernú mzdu za štátny sviatok, a tí, ktorí vo sviatok pracujú, dostávajú len 50 % navyše. Mali by dostať 100 % navyše, aby prácu, ktorú odvedú pre zamestnávateľa, mali adekvátne ohodnotenú,” dodal Richter.

    - Reklama -