Chorvátsko nebude ponižovať Srbsko. Tvrdý odkaz srbského premiéra na uzavretie hraníc

    0
    Srbský premiér Aleksander Vučič (Autor: SITA/AP)

    Podľa vyhlásenia srbského premiéra Aleksandra Vučiča mala EÚ na výzvu Belehradu odpovedať do 14.00 h SELČ. Prípadná reakcia Srbska má byť “pokojná a neporušujúca pravidlá”. Cieľom je “ukázať, že Chorvátsko nemôže bez následkov šikanovať a ponižovať Srbsko a ničiť srbskú ekonomiku”, citovala Vučiča agentúra DPA.


    Chorvátsko ešte minulý štvrtok uzavrelo všetky menšie priechody na hranici so Srbskom, kadiaľ začali prúdiť migranti smerom na západ v dôsledku sprísnenia režimu na srbsko-maďarskej hranici. V pondelok navyše Chorváti uzavreli pre nákladnú dopravu aj hlavný hraničný priechod zo Srbska na diaľnici medzi Belehradom a Záhrebom.


    Vučič postup Záhrebu označil za “škandál neuveriteľných rozmerov”, zatiaľ čo chorvátsky premiér Zoran Milanovič podľa agentúry HINA odkázal Srbom, aby “trochu zmiernili tón” a okrem Chorvátska posielali migrantov aj do Maďarska či Rumunska.


    Od minulotýždňového uzavretia hranice medzi Srbskom a Maďarskom vstúpilo na územie Chorvátska vyše 30.000 migrantov, z ktorých približne 27.000 medzičasom túto krajinu znova opustilo, uviedla DPA. Chorváti totiž migrantov urýchlene presúvajú do Maďarska či Slovinska.
    Srbsko ako kandidát na členstvo v EÚ dnes aktivovalo v súvislosti s migračnou krízou takzvaný mechanizmus civilnej ochrany. Komisár EÚ pre humanitárnu pomoc Christos Stylianides potvrdil, že dvadsaťosmička prostredníctvom tohto nástroja poskytne Belehradu podporu. Srbsko požiadalo o pomoc v podobe postelí, matracov, hygienických potrieb, vozidiel, paliva a potravín.
    Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) odhaduje, že cez územie Srbska už tento rok prešlo viac ako 250.000 migrantov.


     

    - Reklama -