Chodili po uliciach a dozerali na dodržiavanie moslimského práva. Nemecký súd bude znova riešiť šaría políciu

    0
    Členovia samozvanej šaríja polície v Nemeckom Wuppertale (Autor: ReproFoto: Youtube)

    Súd vo Wuppertale oslobodil v novembri 2016 mužov, vtedy vo veku 25-34 rokov, spod obvinení, že porušili zákaz nosenia uniforiem alebo tomu napomáhali. Prokuratúra sa proti tomu odvolala.

    Obvinení muži v septembri 2014 chodili po uliciach Wuppertalu a v nočných hodinách sa tu snažili odradiť mladých moslimov od návštevy herní, gastronomických podnikov či nevestincov, ako aj od konzumácie alkoholu. Odvolávali sa pri tom na islamské právo – šaríu.

    Konanie samozvaných strážcov morálky vyvolalo v celej spolkovej republike značné pobúrenie, veľkú odozvu v médiách a dokonca aj diskusiu na pôde krajinského parlamentu v Düsseldorfe.

    Predsedajúci sudca Spolkového súdneho dvora Jörg-Peter Becker vo štvrtok konštatoval, že úvahy kolegov z krajinského súdu boli vo viacerých bodoch rozporuplné, avšak za rozhodujúci nedostatok označil fakt, že nezohľadnili, ako akcia pôsobila na cieľovú skupinu. Rozhodujúcim kritériom pri opätovnom posudzovaní kauzy by malo byť to, či skupina vyvolala militantný dojem, či jej vystupovanie mohlo pôsobiť zastrašujúco, vyplýva zo štvrtkového rozhodnutia Spolkového súdneho dvora.

    Predpokladaný iniciátor akcie, islamský kazateľ Sven Lau si už medzičasom za podporu zahraničného teroristického zoskupenia odpykáva päťapolročný trest väzenia, uložený Vrchným krajinským súdom v Düsseldorfe.

    - Reklama -