Chmelár: Smer zožal, čo zasial. Bol si až príliš istý víťazstvom, dodáva Klus

    0
    Eduard Chmelár a Martin Klus v štúdiu TA3 po voľbách do VÚC (Autor: ReproFoto: TA3)
    „Toto bol debakel pre celú vládnu koalíciu, ktorý zásadným spôsobom prekreslil politickú mapu,“ povedal v úvode Chmelár. S týmto vyjadrením súhlasil aj Klus, ktorý sa uchádzal o miesto župana v Banskobystrickom kraji, ale vzdal sa kandidatúry a podporil Jána Luntera v snahe zabrániť víťazstvu Mariana Kotlebu, čo sa aj podarilo. 
     
    Podľa Klusa došlo v sobotňajších voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) k „demonštrácii odporu angažovaných občanov“ a dôkazom toho je vyššia účasť na hlasovaní, ako je pri krajských voľbách obvyklé. „Smer si bol až príliš istý svojím víťazstvom,“ dodal Klus. Podľa neho sa spojili v krajských voľbách strany, ktoré ukázali, že dokážu spolupracovať. 
     
    Zmena volebného systému na jednokolový bola podľa Klusa ďalšou vecou, ktorá sa podpísala na výsledkoch volieb. „Dôležitý faktor je, že sa znásilnila moc. Upozorňoval som na to z pozície poslanca, že keď sa Vladimír Mečiar v roku 1998 pár mesiacov pred voľbami pokúsil zmeniť volebný systém, tak sa to obrátilo proti nemu. Dnes sa ukázalo, že presne tento istý scenár nastal v prípade župných volieb. Jednoznačne sa to obrátilo proti nim (koalícii – pozn. PL.sk),“ povedal Klus o zmene krajských volieb na jednokolový. 
     
    V Trnavskom kraji podľa Chmelára stratil Smer časť voličov v prospech Jozefa Viskupiča (OĽaNO), ktorý v tomto kraji nakoniec aj vyhral priazeň voličov. To podľa Chmelára nebolo až také veľké prekvapenie, aké priniesli voľby v Bratislavskom kraji. „Nebolo prekvapením, že to nedal Milan Ftáčnik, prekvapením bolo to, kto to dal za neho. Úlohu zohrala aj posledná debata u vás (na TA3 – pozn. PL.sk), ktorá bola veľmi špinavá,“ povedal analytik. 
     
    Chmelár upozornil, že účasť na voľbách županov a zástupcov krajských zastupiteľstiev nie je žiaden veľký úspech, keďže v niektorých krajoch prišla len štvrtina, nanajvýš tretina voličov, ako to bolo v Banskobystrickom kraji. Aj to podľa neho bolo len preto, že zvyšku kandidátov išlo o to poraziť Kotlebu. 

    Reformovať VÚC?

    „Nemôžeme sa uspokojiť s tým, že toto je pre demokraciu obrovský výsledok. To môžeme hovoriť, keď to bude nad 50 percent. To znamená, že musíme od tohto momentu robiť to, na čo som upozorňoval. Mali by sme začať vážnu diskusiu o reforme VÚC aj reforme volebného systému, pretože tu Smer zožal, čo zasial tými jednokolovými voľbami,“ skonštatoval Chmelár. 
     
    Analytik a bývalý rektor Akadémie médií v Bratislave si myslí, že je chyba aj v rozdelení samotných krajov, s ktorými sa tamojší voliči podľa neho nestotožňujú. Chmelár ďalej uviedol, že vidí len tri možnosti, ako by sa dali vyššie územné celky na Slovensku zreformovať. 
     
    Jednou z možností by podľa Chmelára mohlo byť zrušenie krajov a presunutie kompetencií. Dnes je to rozdelené tak, že 70 percent kompetencií pripadá na župy a 30 na štát. „Pokojne sa to môže urobiť tak, že 90 percent na obce a zvyšok štátu,“ povedal analytik. 
     
    Chmelár pripomenul ankety, v ktorých sa médiá pýtajú, prečo ľudia išli voliť a navrhuje opačný prístup, ktorý by mohol byť podľa neho zaujímavejší. „Starší to majú naučené z bývalého režimu, že je to ich povinnosť. Nie, podľa ústavy je to právo, nie povinnosť, a oveľa zaujímavejšie by bolo pýtať sa tých, ktorí nešli k voľbám, prečo k nim nešli. Uvedomme si, že to je stále drvivá väčšina oprávnených voličov,“ dodal. 
     
    Chmelár nesúhlasil ani s tým, že sa ľudia zžili so súčasným rozdelením Slovenska na osem vyšších územných celkov, teda žúp a uvádza príklad: „Ľudia nehovoria, že idem do Žilinského samosprávneho kraja, ale idem na Oravu, nehovoria, že idem do Prešovského samosprávneho kraja, ale idem na východ,“ zdôvodnil. 
     
    Pri reforme žúp Chmelár okrem ich úplného zrušenia ponúkol do diskusie aj takzvaný model 3+1, teda tri samosprávne kraje plus hlavné mesto. Práve túto možnosť Chmelár považuje za väčšinový názor na Slovensku. „Tretia možnosť je tá, ktorú svojho času navrhoval Most-Híd, keď navrhoval 16 žúp historických, ale s tým, že by sa nevolili poslanci, ale že by sa nimi automaticky stávali starostovia a primátori, pretože je to logické vzhľadom na celú agendu, ktorá sa vybavuje v krajoch,“ myslí si Chmelár. 
     
    Podľa Martina Klusa by sa dalo o reforme VÚC aj volieb do krajov diskutovať, ale rovnako môže nastať prvá možnosť, ktorú spomínal Eduard Chmelár, a tou je zrušenie krajov. „Smer cíti, že je najvyšší čas zrušiť župy, keď už tam majú iba pána Bašku a pána Belicu,“ povedal Klus. 
     
    Poslanec za SaS uviedol, že na najbližšej parlamentnej schôdzi plánuje predložiť návrh na zmenu zákona, aby boli voľby do krajov opäť dvojkolové. Klus však dodal, že niečo také súčasná vládna koalícia zrejme nedovolí. 
     
    Záznam nájdete na webe TA3
     
     
    - Reklama -