Chmelár: SMK je vazalom Fideszu. A kým Fidesz neuzná Most za partnera, dlhodobá spolupráca oboch slovenských strán je náročná

    0
    Politológ, pedagóg, historik a bývalý rektor Akadémie Médií Eduard Chmelár (Autor: SITA)

    Slovenská národná strana (SNS) potvrdila nominácie na predsedov Prešovského, Košického, Trenčianskeho a Žilinského kraja pre novembrové voľby do VÚC. Ostatné štyri kraje sú otvorené. SNS ide do volieb samostatne. V Prešovskom kraji SNS postaví primátora mesta Svit Miroslava Škvareka, v Košickom kandiduje Jarmila Tkáčová, Trenčiansky kraj chce viesť Silvia Siváková Nemcová a za predsedu Žilinského kraja SNS navrhuje exministra školstva Jána Mikolaja.

    „Podľa môjho názoru SNS pochopila tieto voľby ako testovanie sily. Tým, že sú jednokolové, môžu si dovoliť zariskovať. V niektorých krajoch, ako je napríklad Žilinský, môžu mať nejakú šancu urobiť dobrý výsledok. Nemajú veľmi čo stratiť, tak si môžu otestovať sily,“ povedal Chmelár.

    Dohodu o spoločnom postupe avizovala SaS s OĽaNO a KDH. V Bratislavskom kraji bude na šéfa VÚC kandidovať Juraj Droba (SaS), v Trnavskom Jozef Viskupič (OĽaNO), v Trenčianskom Renáta Kaščáková (SaS), v Nitrianskom Ján Greššo (spoločný kandidát), v Žilinskom Erika Jurinová (OĽaNO), v Banskobystrickom Martin Klus (SaS), v Prešovskom Milan Majerský (KDH) a v Košickom Rastislav Trnka (spoločný). KDH Drobu aktívne podporovať nebude, nepostaví však vlastného uchádzača.

    „Je to dôsledok toho, že bola schválená jednokolová voľba. Inak by sa takto dokopy nedávali. Ani toto nie je až taká veľká dohoda, KDH sa v Bratislave nebude angažovať v prospech pána Drobu, len nepostaví svojho kandidáta. Počkajme si, s akými programami prídu,“ povedal Hrabko. Určitú, aj keď nie veľkú šancu tejto koalície získať post predsedu VÚC, vidí Chmelár v Banskobystrickom kraji.

    Most–Híd presadením jednokolovej voľby predsedov VÚC vrátil do hry možnosť, že by sa jedným z nich mohol stať občan maďarskej národnosti. Svoje šance však podľa analytikov znížil tým, že nedosiahol dohodu so Stranou maďarskej komunity (SMK).

    Tá však odmietala rokovať o dlhodobej spolupráci a chcela rokovať len o týchto konkrétnych voľbách. „Strana maďarskej komunity je vazalom Fideszu. A kým Fidesz neuzná Most za partnera – veď tam sú až komické vyjadrenia, že Most nie sú praví Maďari – tak Most nemá dôvod na nejakú užšiu dohodu SMK,” povedal Chmelár. 

    Spolu s Hrabkom sa zhodli na tom, že teoretickú možnosť presadiť svojho predsedu VÚC má Most–Híd v Trnavskom a Nitrianskom kraji, v praxi by to však znamenalo veľké prekvapenie.

    - Reklama -