Chmelár: Kiska sa po dlhom čase zachoval ako skutočná hlava štátu

    0
    Eduard Chmelár (Autor: TASR)

    Chmelár patrí medzi aktívnych prispievateľov na sociálnej sieti Facebook, kde často prezentuje svoje názory, myšlienky a postoje, pričom inak to nebolo ani včera. Známy politický analytik vo svojom dlhšom príspevku hodnotí Kiskovo včerajšie počínanie viac-menej pozitívne, hoci zdôraznil aj niekoľko negatív.

    Pod svoj komentár priložil Chmelár aj fotografiu nášho súčasného prezidenta za rečníckym pultom. 

    „Andrej Kiska sa dnes po dlhom čase zachoval ako skutočná hlava štátu. Rozhodol sa neprehlbovať ústavnú krízu, postupovať v súlade s rozhodnutím Ústavného súdu SR a vybrať spomedzi navrhovaných nových troch ústavných sudcov,“ začína sa Chmelárov predmetný komentár.

    V nasledujúcich riadkoch pritom aj hlbšie vysvetlil, prečo považuje prezidentov krok za správny.

    „Kiska týmto rozhodnutím pochopil aj ďalšiu vec – že (ako sám povedal) riešenie problému kvality sudcov a sudkýň je dnes zodpovednosťou poslancov a poslankýň parlamentu. Doteraz totiž tvrdil – a postavil na tom aj významnú časť svojej volebnej kampane – že tento problém vyrieši sám. Prezident však postupoval jediným možným civilizovaným spôsobom, ak nechcel dopustiť rozvrat ústavnosti,“ píše tiež modranský rodák Chmelár.

    Na druhej strane, Chmelár našiel aj „čierne body“, ktoré by Kiskovi na diaľku udelil.

    „To, že to zašlo až tak ďaleko, zapríčinil do značnej miery sám, ale celá táto kauza má jedno poučenie: že ústava je v tomto bode nedostatočná, nejasná a treba ju spresniť. A prezident nie je ten, ktorý to môže svojvoľne robiť. Považujem za chybu, že prezident nevyužil svoj prejav, aby na takéto ústavné zmeny výraznejším a konkrétnejším spôsobom vyzval,“ naznačil.

    Ako však Chmelár zdupľoval v poslednej vete: „Ale jeho dnešné rozhodnutie je jediné správne, aké v tejto situácii mohol (Kiska) urobiť.“

    - Reklama -