Chcete žiť v našej krajine? V poriadku, ale musíte hovoriť našim jazykom. Vo Švajčiarsku musia deti hovoriť len po nemecky

    0
    Ilustračné foto: Žiaci základnej školy (Autor: SITA)

    Vo švajčiarskom meste Egerkingen prijali na jednej z tamojších základných škôl prísny zákon na ochranu oficiálneho jazyka, ktorý zakazuje hovoriť vo vzdelávacej inštitúcii inou rečou ako po nemecky. A to dokonca aj počas prestávky.

    Predkladatelia zákona argumentovali najmä tým, že švajčiarske deti sa cítili byť menejcenné, keď ich spolužiaci hovorili iným jazykom ako nemeckým, prípadne neovládali nemčinu na „vyššej“ úrovni a hovorili nezrozumiteľným dialektom.

    Pôvodný text v nemčine TU.

    Žiakovi, ktorý toto nariadenie poruší, hrozí postih v závislosti od miery a intenzity jeho nerešpektovania. Ak žiaka pristihnú, že hovorí iným jazykom, po prvýkrát dostane ústne upozornenie. Po druhom pristihnutí dostane písomné varovanie a ak sa mu podarí „prekecnúť“ sa do tretice, bude musieť absolvovať povinný desaťhodinový kurz nemčiny, samozrejme, mimo povinného vyučovania, a rodičia zaň budú musieť zaplatiť 550 švajčiarskych frankov. Nariadenie nadobudne platnosť od nového školského roka, teda od septembra 2016.

    - Reklama -