Chceme späť naše životy. Obyvatelia gréckych ostrovov štrajkujú proti táborom s migrantmi

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Na gréckych ostrovoch Lesbos, Chios a Samos ostala v stredu zatvorená väčšina obchodov a úradov. V tamojších táboroch je situácia najkritickejšia: niektoré sú preplnené až na desaťnásobok svojej pôvodnej kapacity.

    Heslo: “Chceme vrátiť naše ostrovy, chceme späť naše životy” sa podľa agentúry AP stalo hlavným sloganom protestov.

    Na všetkých troch ostrovoch sa v priebehu dňa plánujú verejné protestné zhromaždenia. Tamojší regionálni predstavitelia a starostovia plánujú vo štvrtok odcestovať do Atén, aby svoje požiadavky oficiálne predložili vláde.

    Do Grécka prišlo vlani podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) takmer 75.000 migrantov a utečencov, čo predstavuje oproti predošlému roku 50-percentný nárast.

    Vyše 80 percent z uvedeného počtu migrantov sa doplavilo na niektorí z gréckych ostrovov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti tureckého pobrežia. Tábory na týchto ostrovoch sú preľudnené a podmienky v nich sa počas zimy ešte zhoršili, a to aj napriek snahám vlády presunúť z nich čo najviac migrantov na pevninu.

    Miestni predstavitelia naliehajú na grécku vládu, aby zintenzívnila presuny migrantov na pevninu. Dožadujú sa taktiež ďalších informácií o plánoch na výstavbu nových zariadení, ktoré by sa využívali ako záchytné strediská pre migrantov zaradených do deportačného procesu.

     

    - Reklama -