Chceme biť a zabíjať naše ženy. Davy pakistanských islamistov sa búria proti zákonu na ochranu nežného pohlavia

    0
    Pakistanské ženy protestujú proti násiliu (Autor: SITA)

    Pakistanská vláda nedávno schválila zákon na ochranu žien, ktorým sa kriminalizuje násilie voči ženám v Pandžábe. Ten je najľudnatejším regiónom v krajine. Pred schválením zákona, ku ktorému došlo 1. marca, sa extrémisti pokúsili o zablokovanie tejto legislatívy tvrdením, že „zničí rodinný systém v Pakistane“ a prispeje k „útrapám žien“.

    Zákon napriek odporu schválil pandžábsky parlament. Odporcovia sa však nevzdali a vybrali sa protestovať do ulíc.

    Islamské alebo proti islamu?

    Zákon o ochrane žien pred násilím kriminalizuje akúkoľvek formu násilia voči ženám, či už ide o fyzické, emocionálne, alebo o psychologické násilie. Rieši však aj kyberšikanu a špehovanie v kyberpriestore. Zároveň počíta s vytvorením siete prístreškov a bezpečných domov pre ženy, ktoré utiekli pred násilím a zriaďuje 24 hodín fungujúce telefónne číslo, na ktorom môžu ženy násilné správanie svojich rodinných príslušníkov oznámiť.

    S návrhom zákona prišla vládna strana premiéra Nawaza Šarífa. Pre mnohých bol zákon prekvapením, keďže Šarífova strana čerpala podporu aj od islamistických skupín. Premiér však v posledných mesiacoch kritizoval násilie voči ženám, ktoré sa v Pakistane prejavuje aj takzvanými vraždami zo cti. Ide o vraždy, keď otec alebo brat zabije dcéru za to, že „zneuctí“ rodinu. „Toto je absolútne proti islamu a každý, kto to robí, musí byť veľmi tvrdo potrestaný,“ vyjadril sa Šaríf vo februári.

    Desivé čísla

    Podľa správy nadácie Autrat z roku 2014 bolo každý deň v Pakistane zavraždených šesť žien, šesť žien uniesli, štyri znásilnili a tri spáchali samovraždu. Správa tiež napočítala viac ako sedemtisíc prípadov násilia voči ženám v provincii Pandžáb. Podľa nezávislej pakistanskej Komisie pre ľudské práva minulý rok v krajine zavraždili 1100 žien, o ktorých ich príbuzní hovorili, že zneuctili svoje rodiny.

    Lídri extrémistických skupín sa napriek vypuklému problému v Pakistane rozhodli investovať obrovskú energiu do odporu voči novému zákonu. Jeden z pakistanských poslancov, Mohamed Chán Šerani dokonca povedal, že zákon bude mať škodlivý účinok na ženy a „tradičný“ rodinný život. Zákon je podľa Šeraniho neislamský, pričom jeho cieľom je vyhnať ženy z domova a tak zväčšiť ich problémy.

    „Manžel a manželka sú považovaní za partnerov na Západe, ale tak to nie je v Pakistane,“ konštatoval zase Maulan Fazlur Rehman, líder jednej z pakistanskej strán. Zákon o ochrane žien pritom nazval západnou konšpiráciou a slepým nasledovaním americkej a európskej kultúry. Dodal dokonca, že jeho prijatie povedie k rozpadu domovov, zničeniu postavenia mužov a na krajinu to zošle boží hnev.

    Iba jeden z prejavov

    Ťaženie časti Pakistancov za „právo“ zabíjať ženy je len jedným z prejavov boja medzi pakistanskými islamistickými tradicionalistami a sekulárnymi progresívcami. ParlamentnéListy.sk nedávno informovali o obesení pakistanského policajta, ktorý zavraždil bývalého guvernéra provincie Pandžáb Salmana Tasíra za to, že kritizoval kontroverzný štátny zákon o rúhaní. Trest smrti pre policajta však mnohých Pakistancov rozhneval natoľko, že vyšli protestovať do ulíc. Na pohrebe vraha, ktorý sa konal neďaleko hlavného mesta Islamabad, sa napríklad začiatkom marca zúčastnilo až 50-tisíc ľudí.

    - Reklama -