Český misionár pomáhal kresťanom. Odsúdili ho za špionáž

    0
    Ilustračné foto: Katolícky kňaz počas omše (Autor: SITA)

    O rozsudku v nedeľu informovalo české ministerstvo zahraničia, ktoré zároveň vyjadrilo hlboké znepokojenie.

    Jašek bol uznaný “vinným vo všetkých bodoch obžaloby, okrem iného za špionáž a vyzvedačstvo. Ministerstvo zahraničných vecí ČR, ktoré sa týmto prípadom od začiatku zaoberá intenzívne a na najvyššej úrovni, je presvedčené, že uvedené súdne rozhodnutie nenachádza oporu v zisteniach skutkového stavu”, uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie, z ktorého citovali Novinky.cz.

    Česká diplomacia počíta s vyslaním svojho zástupcu v najbližších dňoch a s ďalším konaním. V prípade potreby by do Sudánu vycestoval aj minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek, pre ktorého je podľa webu ministerstva Čechovo prepustenie a jeho návrat do vlasti prioritou.

    Sám Jašek je podľa informácií zástupcu ministerstva, ktorý ho navštívil v Chartúme, “v relatívne dobrej fyzickej i psychickej kondícii” a verí v návrat do ČR.

    Jaška zadržali v Sudáne v roku 2015. Podľa českej diplomacie tam bol na misionárskej výprave s cieľom pomáhať tamojším kresťanom. Spolu s tromi Afričanmi bol obvinený zo siedmich prečinov vrátane protištátnej činnosti. Podľa niektorých miestnych médií mu hrozil až trest smrti, dodal server Novinky.cz. 

    - Reklama -