Český Kiska neuspeje. Zeman sa poučí z Ficovej porážky, myslí si profesor z Londýna

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Aktuálny český prezident Miloš Zeman štiepi spoločnosť. Má svojich skalných priaznivcov aj odporcov. Ak sa objaví nejaký kandidát, ktorý by dokázal osloviť ľavicového voliča bez toho, aby svojou agresívnou rétorikou odrádzal pravicového voliča, môže Zeman prehrať a za pár mesiacov ako prezident skončiť.

    Podľa Seana Hanleyho to môže byť profesor Jiří Drahoš, lenže to stále môže byť aj niekto iný. V túto chvíľu sa síce zdá, že sa proti sebe v druhom kole postavia Zeman a Drahoš, lenže druhý menovaný muž zatiaľ nijako razantne nevystupuje, takže môže skončiť ako Jan Fischer, ktorý bol dlho považovaný za favorita prvej prezidentskej voľby v roku 2013, no nakoniec pohorel. Ak zdvihne prezidentskú rukavicu nejaká výrazná osobnosť, môže ešte zažiariť. Práve príklad Fischera podľa politológa ukazuje, že v českej prezidentskej voľbe nie je zďaleka nič rozhodnuté.

    „Toho si je vedomý aj Zemanov tím a ponaučený z Ficovho príkladu, ktorého porazil Kiska, povedie pomerne agresívnu kampaň, ktorá bude vyhovovať Zemanovmu temperamentu,” píše Sean Hanley.

    V prospech Miloša Zemana hovorí vraj tiež fakt, že si teraz pomerne rozumie s pravdepodobným víťazom jesenných parlamentných volieb Andrejom Babišom (ANO). Celý rad voličov navyše počúva na Zemanove populistické názory na EÚ alebo na utečeneckú krízu.

    Je tu však ešte jeden faktor, ktorý by mohol Zemanovi, obrazne povedané, zlomiť väz. Zdravie prezidenta. Ak ho zradí, bude to pre Miloša Zemana v kampani veľký problém.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -