Českí futbaloví fanúšikovia napadli v električke černocha. Na hlavu mu vyžmýkali citrón

    0
    Policajné auto. Ilustračná fotografia (Autor: Hans Štembera)

    Muža pôvodom zo západnej Afriky napadli fanúšikovia futbalového klubu SK Sigma Olomouc pre farbu jeho pleti. Útočníkov zadržala polícia, ktorá ich podozrieva zo spáchania rasovo motivovaného trestného činu. Ako uviedol hovorca pražskej polície Jan Daněk, všetci zadržaní skončili na policajnom oddelení. „Kriminalisti teraz pracujú na prípade pre podozrenie zo spáchania trestných činov hanobenia národa, rasy, etnickej alebo inej skupiny osôb, výtržníctva a ublíženia na zdraví,“ dodal Daněk.

    K incidentu došlo v električke číslo 6 pred sobotňajším futbalovým zápasom medzi klubom Bohemians Praha 1905 a SK Sigma Olomouc. Na zastávke I. P. Pavlova pristúpilo asi dvadsať mladých mužov, ktorí vraj začali na 36-ročného Afričana kričať, že je čierna huba a špinavý neger. Muž cestoval na schôdzku s kamarátom, v Prahe žije dlhodobo. Pracuje ako programátor v jednej nadnárodnej firme.

    Napadnutý muž zároveň uviedol, že mladíci vykrikovali, aby sa vrátil do Afriky. Černosi a židia by mali ísť podľa nich do plynu. Následne na neho zaútočili citrónmi. Krátko pred vystúpením pri štadióne Bohemians útočníci použili aj päste a začali do muža kopať. Nikto zo spolucestujúcich sa ho podľa jeho slov nezastal, následne dokonca odmietli poskytnúť aj svedectvo.

    Ako uviedol, stlačil tlačidlo núdzového zastavenia. „Vodička sa divila, ale musela vidieť, že ma napadli. Keď som ju požiadal, aby zavolala políciu a sanitku, spýtala sa prečo,“ opísal muž, ktorý mal podľa svojich slov vybitý telefón.

    Policajti následne zadržali fanúšikov ešte v priebehu zápasu – teda siedmich z nich. Muž utrpel pri útoku pomliaždeniny a modriny. Pri rozbíjaní skla núdzového tlačidla si potom ešte porezal prsty.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -