Česi nechcú nič nechať na náhodou. Sprísnia kontroly na hraniciach s Nemeckom a Rakúskom

    0
    Minister vnútra ČR Milan Chovanec (ČSSD) (Autor: Hans Štembera)

    Chovanec v zdôvodnení hovoril o situácii, keď nemeckí politici hovoria, že by malo prísť k vyhosteniu niektorých neúspešných žiadateľov o azyl. Jestvujú obavy, že by sa tieto osoby mohli dostávať do ďalších členských krajín Európskej únie vrátane ČR.

    Podľa jeho slov sa však ČR zatiaľ nerozhodla pristúpiť k plošnej kontrole štátnych hraníc. Na takéto rozhodnutie zatiaľ nie je dôvod, poznamenal.  Český minister vnútra súčasne uviedol, že jeho krajina v tomto roku pravdepodobne nestihne prijať 80 sýrskych utečencov z táborov v Turecku, ako sa Praha zaviazala. Pôvodne mali tieto osoby pricestovať do Česka na sklonku októbra.

    Vládny kabinet premiéra Bohuslava Sobotku sa na dnešnom rokovaní zaoberal aj ochranou tzv. mäkkých cieľov, teda napríklad letísk, veľkých športových akcií alebo obchodných centier, pred teroristickými útokmi.

    Pôvodne mal celý systém pripravovaných opatrení nadobudnúť platnosť od 1. januára 2017. Vzhľadom na vývoj na starom kontinente však Praha proces jeho prijatia urýchli, naznačil minister vnútra.

    - Reklama -