Čelná zelená politička: Členské štáty musia dodržiavať zákony EÚ a prijať utečencov. Neziskovky chránia ľudí pred utopením, zaslúžia si medaily

    0
    Nemecká politička a europoslankyňa Ska Kellerová (Autor: Facebook, German American Conference at Harvard)

    Kellerová tvrdí, že si nemôžeme nevšímať krajiny, ktoré prosia o pomoc. V rozhovore tiež zopakovala, že novinári jej slová prekrútili, keď napísali, že navrhla presunúť celé skupiny utečencov do určitých krajín ako trest za ich odmietanie. Je to vraj nezmysel. Ale trvá na tom, že je určite lepšie zaistiť, aby ľudia odchádzali spolu so svojou rodinou a nie sami.

    Trvá aj na tom, že členské štáty musia dodržiavať zákony Európskej únie. „EÚ je predsa takisto únia, kde platí vláda práva. Ak to niektorý štát nedodržiava, tak príde konanie o porušení povinnosti. Je to určite časté, ale je na Európskej komisii, aby zaistila, že každý štát bude dodržiavať pravidlá. Ja s tým súhlasím,“ uviedla ku krokom Európskej komisie voči štátom, ktoré nenapĺňajú otázku kvót.

    Ona sama relokačný program podporuje. „Je tu obrovský tok ľudí, ktorí smerujú do dvoch krajín EÚ: do Talianska a Grécka. Môže za to geografia. Tieto dve krajiny musia v dôsledku svojej zemepisnej polohy niesť zodpovednosť, ale nezvládajú to. Je však úplne jasné, že si nemôžeme nevšímať Grécko, keď prosí o pomoc. To isté Taliansko. V súčasnosti s ohľadom na svoju geografickú polohu Taliansko prijíma obrovské množstvo žiadostí o azyl a ja si myslím, že je fér, keď žiada o solidaritu ostatných,“ podotkla nemecká politička.

    Kellerová zároveň priznala, že jej prekáža, že Frontex a niektoré členské štáty hovoria, že neziskové organizácie spolupracujú s pašerákmi. „Pomáhajú ľuďom, aby sa neutopili! Títo ľudia by si zaslúžili ocenenie a medaily a nie túto antikampaň,“ povedala jasne.

    A aký je podľa nej najlepší recept na riešenie tejto situácie? „Niektoré členské štáty vyvážajú zbrane do konfliktných oblastí, napríklad do Saudskej Arábie. Potom je tu tiež európska obchodná politika, ktorá poškodzuje poľnohospodárske trhy v stredoafrickej oblasti. Je tu veľa zlého, čo spôsobuje národná alebo európska legislatíva. My to musíme zmeniť. Nie je to teda len o tom, že sa nám podarí zastaviť utečencov na hraniciach, musíme pomáhať aj ľuďom mimo EÚ, aby sa im žilo lepšie,“ uzavrela.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -