Celej Európe spadol kameň zo srdca, populizmus nie je osudom Európy, zaznelo. Elity sa po Hoferovej porážke radujú

    0
    Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen (v popredí) a jeho rival z volebného súboja Norbert Hofer (Autor: TASR)

    Jednými z prvých, ktorí privítali Hoferovu porážku, boli predstavitelia nemeckých vládnych strán. Predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), vicekancelár Sigmar Gabriel, napísal na sieti Twitter, že “celej Európe spadol kameň zo srdca”. Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý sa chce vo svojej krajine takisto uchádzať o post prezidenta, zase označil zvolenie Van der Bellena za signál namierený proti populizmu v Európe.

    Z Bruselu zablahoželali Van der Bellenovi k volebnému víťazstvu predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ako aj šéf Európskej rady Donald Tusk. “V období, keď stojíme pred náročnými výzvami, má pokračujúci konštruktívny príspevok Rakúska ku hľadaniu spoločných európskych riešení a ku zachovaniu našej európskej jednoty rozhodujúci význam,” vyjadril sa Tusk.

    Ako rozhodnutie Rakúšanov v prospech “Európy a otvorenosti” interpretoval výsledky dnešných volieb francúzsky prezident Francois Hollande. Francúzsky premiér Manuel Valls na Twitteri medzitým privítal “pekné víťazstvo” Van der Bellena, pričom vyjadril presvedčenie, že “populizmus nie je osudom Európy”.

    Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová napriek porážke Hofera vo svojej reakcii ocenila priebojnosť Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorej bol kandidátom, a predpovedala jej víťazstvo v najbližších parlamentných voľbách v Rakúsku.

    Podporu Hoferovi predtým vyjadrovali aj ďalší ideologicky spriaznení politici, ako je šéf holandskej Strany slobody (PVV) Geert Wilders alebo spolupredsedníčka nacionalistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Frauke Petryová.

    - Reklama -