Čechy Čechom a Cigáni bez dávok, znelo na proteste českej krajnej pravice. Kotleba vyzval účastníkov, aby si chránili svoju krajinu a kultúru

    0
    Marian Kotleba (Autor: TASR)

    Predseda strany DSSS Tomáš Vandas povedal pre portál, že protest je reakciou aj na brutálne napadnutie “mladíka cigánmi, keď sa ten zastal mladej mamičky” na kúpalisku. Vandas pokračoval: “Je nutné sa ozvať. Nemôžeme mlčať. Musíme reagovať na veci, ktoré do našej spoločnosti nepatria. Súčasní politici majú strach nazývať veci pravými menami. Ak niekto presadzuje práva menšín na úkor väčšiny, má to potom dôsledky ako napríklad udalosť v Dubí.”

    Vandas pred približne 200 zhromaždenými priaznivcami predniesol prejav a ukončil ho vetou: “Dnes je Dubí najbezpečnejším miestom v Českej republike.”

    Skupina sa potom vybrala na pochod mestom Dubí, v severovýchodných Čechách, až k miestnemu kúpalisku, ktoré však bolo zavreté. Podľa starostu Petra Pípala ho uzavreli z preventívnych dôvodov, pretože na ňom sa stal nedávno incident vyvolávajúci vášne. Účastníci protestného zhromaždenia vykrikovali heslá “Čechy Čechom” alebo “Cigáni bez dávok”.

    Starostu tieto prejavy znepokojovali, pretože organizátori mu sľúbili pokojné a dôstojné zhromaždenie, aby “upozornili na problémy spoločnosti”. 

    Na mieste musel zasahovať aj policajný antikonfliktný tím, keďže prívrženci DSSS napadli reportéra a fotografa portálu Parlamentní listy.cz Víta Hassana a niekoľkokrát ho udreli päsťou, údajne pre tmavšiu farbu pleti. Po incidente dorazili tri autá s ťažkoodencami a útočníka zadržali.

    Polícia zadržala celkovo šesť osôb. Dve podozrieva z výtržníctva pre útok na novinára a u ďalších preveruje nápisy na oblečení.

    Na kúpalisku v Dubí 7. augusta skupina útočníkov brutálne zbila mladíka, ktorý sa podľa svedka snažil upokojiť roztržku medzi dvoma ženami. Jedna z nich predtým údajne fyzicky napadla ženu, ktorá napomenula rómskeho chlapca, aby v bazéne pre najmenšie deti netopil iné dieťa. Prípad stále vyšetruje polícia, napísal v sobotu portál iDNES.cz.

    Čo povedal Kotleba

    Ako informovali sobotňajšie Parlamentné listy.cz, šéf ĽSNS Marian Kotleba vo svojom prejave označil incident v Dubí za “brutálny útok”. “Po tomto sa už nedá zatvárať oči a tváriť sa, že sa nás to netýka. Na tomto prípade sa ukazuje, že brutalita sociálnych útočníkov sa môže dotknúť každého z nás,” zaznelo z úst Kotlebu. Potom sa podivil nad tým, koľko policajtov dozerá demonštráciu. “Ja to nekritizujem, ale pýtam sa, kde boli všetci policajti, keď došlo k útoku,” pokračoval.

    Predseda ĽSNS sa opýtal aj na to, prečo ľudia platia dane, keď sa potom polícia údajne nestará o ich bezpečnosť. Ak by sa takýto prípad stal v Slovensku, Kotleba by sa vraj v slovenskom parlamente ozval. Podľa jeho slov je načase, aby aj českí parlamentní politici zvýšili hlas a starali sa o bezpečnosť občanov. Pokiaľ to súčasní politici nerobia, mali by vraj do politiky vstúpiť noví ľudia, ktorí to robiť budú. Napríklad aj mladý muž napadnutý v Dubí, ktorý ukázal, že sa nebojí postaviť na niečiu obranu, dodal. Ak sa niekto nepostaví na obranu slušných ľudí, tak Česko podľa Kotlebu skončí ako Španielsko, kam sa vraj bol v lete pozrieť a zistil, že je stratenou krajinou.

    Účastníkov demonštrácie Kotleba vyzval, aby pozdvihli svoj hlas a ukázali, ak sa im niečo nepáči. A aby si chránili svoju krajinu a svoju kultúru. Inak sa podľa jeho slov oni alebo ich deti môžu dočkať toho, že raz budú vo vlastnej krajine menšinou a budú sa musieť podvoliť.

    Autori: TASR, PL.cz

    - Reklama -