Castro rozdeľuje aj po smrti. Kiska opísal svoje skúsenosti z Kuby. Zavádzate, odkázal mu Kollár

    0
    Boris Kollár (Autor: TASR)

    Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa na sociálnej sieti zveril ľudom, že pred trinástimi rokmi spolu so svojou manželkou navštívili Kubu a nejaký čas po nej cestovali. „Hádam nikde na svojich potulkách svetom som nevidel toľko smutných ľudí. Inteligentných, túžiacich po slobode a normálnom živote,“ vykresľuje prezident a pokračuje menovaním konkrétnych zážitkov.

    Napríklad spomína, že učiteľka z bývalej Castrovej krajiny zarába 9 dolárov alebo že kuracie mäso je iba pre turistov, zatiaľ čo domácim ostávajú iba kuracie krky. Podľa jeho slov na bývalého kubánskeho prezidenta panovali rozličné názory. „Jedni sa tešili, že keď zomrie – už vtedy sa hovorilo o jeho problémoch so zdravím – príde sloboda. Druhí, ľudia na vidieku, si ho nevedeli vynachváliť,“ objasňuje Kiska.

    Zdroj: Facebook/Andrej Kiska

    „Tí, ktorí by mali hodnotiť jeho život, sú v prvom rade Kubánci. Ľudia, ktorým ovplyvnil život,“ uvádza na záver príspevku a dodáva, „my ostatní by sme im mali želať, aby Kuba bola šťastnou krajinou a skutočne sa raz stala pre svojich občanov ostrovom slobody.“

    Vaše tvrdenie je zavádzajúce, pán prezident

    Prezidentove vyjadrenia nenechali chladným predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára, ktorý krátko nato reagoval. Do pozornosti Kollár dáva, že prezident bol na Kube raz, a aj to pred 13 rokmi. „A musím povedať, že je opäť neobjektívny,“ konštatuje a jedným dychom dodáva, že on Castrovu krajinu navštívil 14-krát a obyvateľov Kuby vykresľuje diametrálne odlišne ako Kiska. „Bavia sa, smejú sa a chudoba na Kube je veselá,“ približuje Kollár a pokračuje, „tak toto tvrdenie, pán prezident, je zavádzajúce, čo tvrdíte!“

    Svoje tvrdenia Kollár vysvetľuje tým, že Kuba je jedným z karibských ostrovov, ako napríklad Svätá Lucia, v ktorej vládne demokracia. „A pozrime sa na život tých slobodných ľudí, žijú v plechových búdach, keď ochorejú, nemajú žiadnu zdravotnú starostlivosť a žiadne zadarmo školstvo, nemajú čo jesť, ale sú vrchovato slobodní, môžu cestovať, len nie je kam a za čo!“ rozohnil sa predseda hnutia Sme rodina.

    Do protikladu dáva práve Kubu a menuje rozdiely so Svätou Luciou. Napríklad, že školstvo je zadarmo a zdravotná starostlivosť je na svetovej špičkovej úrovni, a tiež zadarmo. Kollár spomína, že ľudia na ostrove majú prácu. Pripúšťa, že ich príjem je 9 dolárov, ale dodáva, že to po prepočte z ich meny – pesos alebo CUC, pokrýva životné náklady. Podľa jeho slov sú po prepočte Kubánci na úrovni našincov, ktorí živoria z almužny. „Tak vaše hodnotenie je jasne politicky motivované, ja to hodnotím nezaujato!“ dodáva Kollár.

    Zdroj: Facebook/Boris Kollár

    V závere svojho príspevku na sociálnej sieti nakoniec Kollár predsa len nachádza s prezidentom spoločnú reč. „Tak, pán Kiska, asi máte pravdu v tom, a s tým súhlasím, že nám! Mne ani vám neprináleží súdiť Castra, nechajme to na Kubáncov a na budúcnosť, určite nám dá odpoveď,“ uzavrel.

    Fico vs Šebej

    Zosnulý kubánsky prezident Fidel Castro rozprúdil názorovú nezhodu aj medzi premiérom Robertom Ficom a predsedom zahraničného výboru Františkom Šebejom. Bugárov poslanec nesúhlasil s premiérovým tvrdením, ktoré napísal na sociálnej sieti: „Kuba nikdy nikoho neohrozovala a chce iba žiť svoj vlastný život.“ Šebejovu reakciu si môžete prečítať TU.

    - Reklama -