Čarnogurský komentuje situáciu v Sýrii: Američanom padajú masky. Zamyslel sa aj nad tým, čo si asi povedali ruskí generáli

    0
    Ján Čarnogurský s krížom Rádu sv. Juraja (Autor: SITA)

    „Sedemnásteho septembra Američania vraj omylom bombardovali pozície sýrskej vládnej armády okolo mesta Deir al Zour. Pri náletoch zahynulo 62 sýrskych vojakov a ďalšia stovka utrpela zranenia. Viacerí z nich vraj už zomreli,“ uvádza čitateľov do obrazu Čarnogurský a dodáva, že o dva dni neskôr bol zbombardovaný aj humanitárny konvoj. Podľa Rusov naň zaútočili americké drony.

    Spoluzakladateľ KDH tiež spomína sýrske mesto Deir al Zour, ktoré je dôležitým strategickým miestom pri Rakke. „Na jeho letisku sa už štyri roky bráni 4-tisíc vojakov sýrskej armády. Letisko je nepouživateľné, ale pokiaľ ho držia Assadovi vojaci, cesta na Rakku je pootvorená. Deir al Zour tiež blokuje zásobovaciu trasu islamistov,“ zdôrazňuje význam letiska Čarnogurský v blogu na portáli Postoj. Podľa jeho slov majú kľúčový význam aj hory v okolí. „Pokiaľ výšiny okolo letiska držala sýrska armáda, islamisti letisko nemohli dobyť,“ píše expremiér.

    „A tam sa stal americký „omyl“. Štyri západné lietadlá viac než hodinu bombardovali výšiny. Sýrska armáda (ani Rusi) nebola pripravená na letecký útok na výšiny. Počas útoku sa pokúšali dovolať do štábu západnej koalície, ale tam jednoducho nebrali. Nakoniec sýrsku armádu z výšin vybombardovali,“ tvrdí bývalý kresťanský disident, podľa ktorého vôbec nešlo o omyl. Na výšiny potom zo zeme zaútočili príslušníci Islamského štátu. „To bolo možné, len ak boli americké lietadlá a islamisti dohovorení. Koncentrovať vojakov a výzbroj na taký veľký útok vyžaduje čas. Američanom padajú masky,“ dodal Čarnogurský.

    Podľa politika na dôchodku sa Rusi nahnevali a islamistov tiež vybombardovali a na výšiny sa vrátila sýrska armáda. „Ruskí generáli si asi povedali, že Američania potrebujú príučku,“ myslí si expremiér a dodáva, že z ruskej vojnovej lode vypustili na americké koordinačné centrum pri Aleppe bojovú raketu.

    Podľa Čarnogurského je vojna v Sýrii iba náhradným bojiskom vo vojne medzi Ruskom a USA. „Náhradné bojiská majú tendenciu sa vyostrovať. V takom prípade musíme jasne povedať, že Američania si vybrali zlú stranu a naše záujmy vyžadujú postaviť sa na druhú stranu,“ zdôrazňuje rytier.  

    - Reklama -