Čaputová pre českú internetovú televíziu: Netajím, že ma inšpiruje Kiska

    0
    Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

    Na Slovensku sa míľovými krokmi blížia prezidentské voľby. Súčasná hlava štátu, Andrej Kiska, dávala dlhé mesiace najavo, že mandát nehodlá obhajovať, aj keď by šance na úspech mala, a dá prednosť rodine. Následne sa preto naplno rozbehla volebná bitka, kto príde po Kiskovi. Na bratislavský Prezidentský palác si brúsi zuby napríklad pravicový radikál Marian Kotleba, ale ten nepatrí k favoritom.

    Podľa prieskumov sa zdá, že by si tento rok mohli Slováci zvoliť vôbec prvú ženu do čela štátu. Jednou z favoritiek je totiž advokátka Zuzana Čaputová, ktorú podporil aj odchádzajúci Kiska alebo najväčšia pravicová opozičná strana Sloboda a Solidarita.

    „Ja si, samozrejme, podporu pána prezidenta Kisku veľmi vážim. Netajím sa tým, že v mnohom je mi inšpiráciou, že hodnotovo sme v mnohých veciach v súlade,“ oznámila dáma. Ako prezidentka by mohla presadzovať témy, ktoré považuje za dôležité. Demonštrácie konané pre vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ukázali, že to, čo trápi ju, trápi aj spoločnosť. „Volanie po slušnosti, spravodlivosti a férovosti,“ zhrnula svoje priority.

    V Slovákoch by rada opäť posilnila pocit, že zákon platí pre všetkých. „Prezident môže byť autoritou, ktorá poukáže na to, keď sa deje neprávosť ľuďom,“ uviedla Čaputová. Ako advokátka sa snaží pomôcť poľnohospodárom z východného Slovenska, ktorí vraj bojovali s talianskou mafiou. Ako prezidentka by im mohla pomôcť ešte viac.

    Za podobne dôležitý považuje boj proti globálnemu otepľovaniu a otázku ochrany prírody.

    Prezident je síce len jedným z politických hráčov na Slovensku, ale aj napriek tomu môže podľa Čaputovej pomôcť tomu, aby sa krajina posunula vpred.

    Jej pozornosti neunikla ani otázka adopcie detí homosexuálnymi pármi. „Zastávam ten názor, že je ideálne, keď dieťa vyrastá so svojimi biologickými rodičmi, ale určite lepšie ako ústavná starostlivosť je, keď ho vychovávajú dvaja milujúci rodičia, aj toho istého pohlavia,“ vyhlásila.

    Prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku sa uskutoční 16. marca a dáma je odhodlaná urobiť všetko pre to, aby postúpila do druhého kola. Ak by to nevyšlo, je rozhodnutá meniť Slovensko k lepšiemu aj inými cestami. V parlamentných voľbách je pripravená kandidovať za hnutie Progresívne Slovensko.

    Celý rozhovor nájdete na webe Aktuálně.cz.

    - Reklama -