Čaká nás ďalšia “bomba”? Tóthovi mala pri sledovaní pomáhať “pomerne známa novinárka”

    0
    Peter Tóth (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth mal zhruba pred tromi týždňami vypovedať na polícii, že pre Mariana Kočnera sledoval viacerých známych slovenských novinárov. Išlo o Moniku Tódovú (Denník N), Adama Valčeka (SME), Mareka Vagoviča (Aktuality.sk), Štefana Hríba (.týždeň) a zavraždeného Jána Kuciaka (Aktuality.sk). Za ich sledovanie mu mali platiť pol druha roka. Zo sledovania mal vyhotovovať fotografie, videá či analýzy, za ktoré mal mesačne dostávať tisíc eur. Viac sme o tom písali TU.

    Podľa Plus 7 dní mal Tóth na sledovaní spolupracovať aj s 51-ročným Miroslavom Kriakom, ktorý kedysi pracoval ako príslušník ŠtB v odbore zameranom na sledovanie vnútorných nepriateľov, pričom ešte do utorka pracoval na Finančnej správe SR. Po medializácii ukončila finančná správa s Kriakom pracovný pomer.

    Pomerne známa novinárka

    Tóthovi mala podľa týždenníka pomáhať pri získavaní informácií o sledovaných novinároch aj “pomerne známa novinárka”. Denník Sme z toho dôvodu oslovil aj šéfredaktorku týždenníka Anku Žitnú Lučaiovú, ktorá však odmietla povedať, koho mysleli pod týmto pojmom.

    Ešte pred dvomi rokmi však Daniel Lipšic označil vo výpovedi ku kauze Privatbanky bývalú redaktorku pluska.sk a súčasnú šéfredaktorku portálu Glob.sk Martinu Ruttkayovú za partnerku Petra Tótha.

    Výpoveď sa týkala toho, že Lipšic mal ešte ako minister vnútra so svojím vtedajším hovorcom Gáborom Grendelom sprístupniť informácie o Kočnerových bankových operáciách v Privatbanke, ktorú vlastní skupina Penta. Ruttkayová navyše odovzdala polícii dokumenty, v ktorých tvrdila, že jej ich dal Lipšicov hovorca Grendel. Lipšic jej tvrdenia napadol ako krivé obvinenie s tým, že jej partnerom je bývalý príslušník SIS Peter Tóth, s ktorým je v pravidelnom kontakte Marian Kočner.

    Tóth nebol môj partner, háji sa Ruttkayová

    Tá svoj vzťah poprela aj pre denník Sme, aj pre Denník N. „Zdôrazňujem, že Peter Tóth nie je a nikdy nebol mojím partnerom,“ reagovala Ruttkayová.

    Denník N však pripomína jej niektoré predchádzajúce články. „Keď neskôr polícia zatkla Kočnera pre podozrenia z falšovania zmeniek, Ruttkayová stavala do popredia argumenty, ktoré boli v jeho prospech. Veľký význam prikladala znaleckému posudku, ktorý si dal Kočner spracovať, aby dokázal ich pravdivosť,“ pripomína denník.

    Tóth mal navyše políciu informovať aj o blízkom vzťahu medzi Alenou Zsuzsovou a Marianom Kočnerom. Podobne o tom písala Ruttkayová na portáli Glob.sk, pričom priniesla informácie, že Kočner Zsuzsovej uhradil dlhy, brával ju na zahraničné dovolenky, dokonca ju využíval na rôzne „službičky“. Novinárka sa ale bráni a odvoláva sa na „svoje zdroje blízke orgánom činným v trestnom konaní“.

    Podobne všetky zverejnené informácie v médiách odmieta aj bývalý siskár Peter Tóth. „S určitosťou však môžeme povedať, že výpoveď s menom a podpisom zakladateľa stránky Ďateľ.sk Petra Tótha v ňom nie je,“ píše portál Ďateľ.sk.

    - Reklama -