Čaká Smer pohroma? Poslanec strany priznáva: Nielen Maďarič. Odísť chcú vraj aj ďalší

    0
    Exposlanec Smer SD Marek Maďarič. V pozadí jeho bývalí stranícki kolegovia (Autor: TASR)

    „Nechcem seba ani svojich kolegov v koalícii privádzať do situácie, keď ako koaličný poslanec nehlasujem za čoraz viac vládnych alebo koaličných návrhov. Nechcem byť zároveň súčasťou koalície, v ktorej má hlavné slovo politik, ktorý si berie za vzor orbánovskú politiku oslabovania demokracie a odklonu od Európskej únie. Keďže strana Smer–SD je súčasťou vládnej koalície, rozhodol som sa vystúpiť aj z tejto politickej strany,” zdôvodnil svoje rozhodnutie Maďarič.

    Podľa predsedu Smeru Roberta Fica odišiel Maďarič z ich radov už dávno a jeho rozhodnutie predstaviteľov strany neprekvapuje. „On už dávno odišiel a teraz urobil iba formálny akt. Vzdal sa funkcie ministra kultúry a podpredsedu strany a v mnohých prípadoch buď nehlasoval s vládnou koalíciou, alebo hlasoval inak. Čakali sme, že tento formálny krok príde. Nemá to však žiaden vplyv na fungovanie koalície, keďže hlasovania Mareka Maďariča spočívali v tom, že buď nebol na hlasovaní, respektíve hlasoval inak,” povedal Fico, pričom Maďaričovi poďakoval za spoluprácu a zaželal mu všetko najlepšie. Viac sme to písali TU a TU.

    Reakcie smerákov na Maďaričov odchod

    Podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž tvrdí, že bolo zrejmé, že sa skôr či neskôr odchod Maďariča zo Smeru udeje. „Spolu sme kandidovali, prežili sme niečo veľmi dlho, ale zrazu je medzi nami obrovská názorová zmena. Logicky je to teda nepríjemné. Viac to komentovať nechcem,“ uviedol Číž.

    Podľa Dušana Jarjabka prišlo sklamanie z Maďaričovho odchodu už na jar, keď opustil svoju ministerskú stoličku. „Odišiel z postu ministra kultúry a nikto nevedel prečo. Mám taký pocit, že už vtedy bol rozhodnutý, že odíde. Čo sa však stalo, neviem. Každopádne treba Marekovi Maďaričovi za všetko dobré poďakovať. Ostatné je vecou jeho svedomia. Nedovolím si ho ani nijako kritizovať a ani hodnotiť. Sám musí vedieť, aká je jeho budúcnosť,“ povedal Jarjabek s tým, že nevie, kde nakoniec Maďarič skončí.

    Strana Smer-SD bude mať po Maďaričovom odchode v poslaneckom klube 48 členov, SNS 15 a Most-Híd 13. Trojkoalícia sa tak bude opierať o tesnú väčšinu 76 hlasov. Problém môže teda nastať v prípade prelomenia veta prezidenta, keďže na to koalícia potrebuje práve 76 hlasov. Jarjabek hovorí, že z toho dôvodu bude nutná väčšia disciplína od všetkých poslancov koalície. „Ak sa však podarí schváliť návrh zákona o rozpočte, tak si myslím, že potom neexistujú žiadne trecie plochy v rámci koalície. Mnohé návrhy zákonov však boli schválené nielen koalíciou, ale aj opozíciou,“ dodal poslanec Smeru.

    Jarjabkov kolega Dušan Čaplovič priznáva, že Maďaričov odchod ho spočiatku dlhšie trápil, keďže bol pre neho veľmi blízky človek. „Napokon som plne pochopil, že jeho zotrvanie v klube Smer-SD bolo neudržateľné, pretože sa v základe rozišiel s niektorými názormi a hodnotami strany. Plne však rešpektujem jeho rozhodnutie, hoc to veľmi osobne ľutujem.“

    Čaplovič nechcel špekulovať o Maďaričovej budúcnosti. Podľa neho by sa ale mohol vrátiť aj k svojej pôvodnej profesii dokumentaristu a scenáristu. „Jeho práca je v tejto oblasti naozaj kvalitná. Neviem však, či bude chcieť pokračovať ako politik v inej strane, pretože od roku 2000 je v Smere. Pevne teda verím, že sa vráti k svojej pôvodnej profesii, pretože ako tvrdí, sklamala ho celá politika, nielen strana Smer,“ doplnil bývalý minister školstva.

    Podľa Kéryho je odchod Mareka Maďariča racionálne zdôvodniteľný. „Po tom, ako sa vzdal pozície podpredsedu strany a neskôr pozície ministra kultúry, ako poslanec nie vždy hlasoval za koalíciu. Žiaľ, vyvrcholilo to jeho odchodom. Samozrejme, je mi to ľúto.“

    Nielen Maďarič

    Poslanec Smeru Dušan Galis hovorí, že Maďarič odišiel zo strany už dávno. Zároveň však povedal, že nemusí byť jediným odídencom zo Smeru. „Nebolo to pre mňa žiadnym prekvapením. Už dlhodobo signalizoval, že odíde. A nielen on. Myslím si, že aj niekto iný,“ povedal Galis.

    Nechcel však konkretizovať, kto by mohol stranu opustiť. „Počul som, že ešte nejakí s ním sú takí, ktorí by odišli. Ja sa ale o to nestarám,“ uzavrel.

    Odchod Podmanického?

    V zákulisí sa pritom šepká o poslancovi Smeru a starostovi Starej Bystrice Jánovi Podmanickom. „Neviem vôbec o nikom, kto by mal vystúpiť z poslaneckého klubu. Neverím však tomu, že by krajský predseda Smeru v Žiline Ján Podmanický chcel odísť. Ak mám hovoriť za seba, tak ja nevidím dôvod, aby som opúšťal poslanecký klub Smer-SD,“ reagoval Marián Kéry.

    Samotný Podmanický nám túto informáciu tiež poprel. „Zrejme má niekto viac informácií, než mám ja. Sú to asi len špekulácie niektorých ľudí, ktoré sa však nezakladajú na pravde,“ napísal v sms poslanec Smeru.

    - Reklama -