Bývalý šéf SNS sa nemá vôbec zle. Jeho firma vyhráva miliónové zákazky na dodávku vlakov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Firma bývalého šéfa SNS Víťazoslava Morica ŽOS Vrútky uspela v ďalšej súťaži pre Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK). Pred časom uspel Moric v súťaži na dodávku motorových vlakov, tentokrát sa podľa denníka SME týkala súťaž 35 nových vozňov.

    ZSSK zo začiatku kúpi päť vozňov a ostatnú kúpu zváži. Celková cena za päť vozňov má byť 9,45 milióna eur. Jeden vozeň tak vychádza na skoro 1,9 milióna eur. Nákup zvyšných vozňov by mal stáť Železničnú spoločnosť zhruba 58 milióna eur, ale ZSSK priznáva, že na to nemá zatiaľ peniaze.

    Nové vozne majú jazdiť najmä v diaľkovej doprave a ich využívanie je stanované až v roku 2018 – 2019.

    „Hoci súťaž ZSSK ešte neukončila, vrútocký výrobca je prakticky víťazom. Štátna firma ŽOS Vrútky po vyhodnotení, ktoré zverejnila na stránke Úradu pre verejné obstarávanie, Moricovu firmu v zákazke vyhodnotila ako jedinú,“ píše denník.

    Okrem týchto vozňov má Moricova firma dodávať aj 21 motorových vlakov za 76,9 milióna eur. Jeden vlak tak bude stáť skoro 3,6 milióna eur. Zmluvu podpísali v stredu aj napriek tomu, že rovnaké vozne, ktoré firma v minulosti dodala, neboli spoľahlivé.

    „Motorové jednotky z produkcie ŽOS Vrútky sú v porovnaní so štandardnými európskymi vozidlami v prepočte hmotnosti pripadajúcej na jedno sedadlo o desať až päťnásť percent ťažšie,“ povedal bývalý šéf železničnej dopravy Jiří Kubáček s tým, že to znamená väčšie náklady, keďže takéto vozne spália viac nafty.

    Firma bývalého šéfa SNS vyhrávala túto súťaž tak, že všetci ostatní konkurenti boli postupne vyradení a to z dôvodu, že nespĺňali podmienku, aby boli nové motorové vlaky zlučiteľné s Moricovými vlakmi.

    - Reklama -