Burkini mali dať ženám slobodu, nie im ju vziať, tvrdí žena, ktorá plavky vytvorila. Francúzsku vládu prirovnala k Talibanu

    0
    Moslimka na pláži v burkinách (Autor: TASR)
    Proti zákroku policajtov z francúzskeho Nice sa zdvihla vlna kritiky nielen medzi miestnymi. Na sociálnej sieti Twitter sa dokonca objavilo video, na ktorom jedna zo žien na pláži zachytila, ako dvaja policajti vyprevádzajú z vody moslimku a hovoria s ňou. Denník The Guardian priniesol správy, že žena dostala pokutu. Polícia zožala vlnu kritiky za to, že ženu vyzvala, aby si oblečenie vyzliekla alebo odišla z pláže.
     
    Svedkovia tvrdia, že ľudia na pláži na ženu v burkinách vykrikovali, aby „odišla domov“ a povzbudzovali políciu pri práci. Tento a ďalšie podobné zákroky francúzskych mužov zákona vyvolávajú na verejnosti búrlivú debatu, či opatrenie, ktoré platí v 15 mestách na francúzskom pobreží, neobmedzuje slobodu, ktorú chce vláda chrániť aj týmto opatrením.
    (Text pokračuje pod videom.)
     

     
    O reakcii na zákaz burkín vo francúzskych mestách sme písali TU.

    Kto je horší Taliban či francúzski politici?

    Za nosenie takzvaných burkín, teda celotelových plaviek pre moslimky, hrozí Nice a ďalším mestám na Azúrovom pobreží pokuta 38 eur. Podľa ženy, ktorá tieto plavky vytvorila, je to obmedzovanie slobody, ktorú chcela svojím patentom moslimkám poskytnúť. 
      
    Autorka burkín Aheda Zanettiová vo svojom komentári na stránkach Guardianu tvrdí, že keď ona v roku 2004 vynašla burkini, dala moslimským ženám slobodu, ktorú im teraz berú. Zanettiová, ktorá pochádza z Austrálie, burkini vytvorila, aby ich mohli nosiť ženy na plážach po celom svete a nikdy si vraj nemyslela, že jej produkt vyvolá toľko kontroverzie. 
     
    Ani názov burkini nebol vraj odvodený od toho, že by malo ísť o burku na pláž. „Burka je pre mňa len slovo, celý život som vyrastala v Austrálii, vytvorila som dizajn týchto plaviek a musela som ich rýchlo nejako nazvať a bola to pre mňa kombinácia dvoch kultúr, sme predsa Austrálčania, ale sme tiež z vlastnej vôle moslimovia,“ píše v komentári Zanettiová. 
     
    Podľa autorky plaviek pre moslimky nejde o to, že by sa ženy podľa islamského učenia museli zahaľovať, ale je to vraj len ich voľba. Aheda Zanettiová dúfa, že opatrenia francúzskych miest nie sú rasovo či etnicky motivované. „(Burkini) Boli vytvorené, aby dali ženám slobodu a oni im ju chcú teraz vziať? Tak, kto je potom lepší Taliban alebo francúzski politici? Všetci sú rovnako zlí,“ odpovedá si dizajnérka v závere komentára na rečnícku otázku. 

    Bezpečnosť a francúzske hodnoty 

    Zanettiová chce vraj veriť, že ide len o nedorozumenie, ale to v žiadnom prípade nie je. Podľa vyjadrení francúzskych úradov ide o bezpečnosť. Opatrenie vstúpilo do platnosti vo viacerých mestách na pobreží Francúzska po krvavých udalostiach v Nice, za ktorými stáli islamskí radikáli verní teroristom z Islamskému štátu. V polovici júla prišlo pri tomto útoku o život 86 ľudí. 
     
    O útoku v Nice sme písali TU.
     
    Ďalším dôvodom na zákaz nosenia plaviek pre moslimky bola ochrana francúzskych hodnôt, ale ani tú Zanettiová neuznáva. „Vzali ste produkt, ktorý symbolizoval šťastie, radosť a fitness a zmenili ste ho na produkt nenávisti,“ odkázala austrálska dizajnérka francúzskym politikom. Argument politikov, že burkini nejdú dokopy s francúzskymi hodnotami, podľa Zanettiovej neprejde. „Čo tým myslíte, že sa nezlučujú s francúzskymi hodnotami, čo to znamená?“ pýta sa. 
     
    „Vy vravíte, čo majú mať ženy oblečené, vravíte, čo nesmú nosiť a tým odoženiete ženy preč, čo vlastne chcete? Na toto bude prudká reakcia,“ varuje v závere svojho komentára Aheda Zanettiová. 
     
    - Reklama -