Bugárovec Érsek obhajuje po vládnej kritike zmenu dvojjazyčných tabúľ. Neviem, prečo by som niekoho s týmto provokoval, hovorí

    0
    Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Autor: TASR)

    Reagoval tak na kritiku podpredsedov Smeru-SD a SNS Juraja Blanára a Antona Hrnka, podľa ktorých sú nové značky zbytočné. Érsek totiž v utorok 20. februára predstavil nové dvojjazyčné tabule, ktoré majú pri cestách označovať obce. 

    Kým doteraz sú tabule s názvom obcí v jazyku národnostných menšín veľkosťou menšie a modré, po novom budú rovnako veľké ako tabule so slovenským názvom obce a biele. Modrý zostane iba lem ohraničujúci značku.

    Úpravu dvojjazyčných tabúľ prináša nová vyhláška ministerstva vnútra, ktorá platí od februára tohto roku. O takúto zmenu požiadal šéfa rezortu vnútra minister dopravy Érsek. “Neviem, prečo by som niekoho s týmto provokoval. Je to vyhláška ministerstva vnútra,” konštatoval Érsek.

    Hrnko však kritizoval, že Most-Híd stavia koaličných partnerov pred hotovú vec a o zmenách nerokoval na Koaličnej rade. SNS s tým má podľa neho problém a Hrnko avizoval, že navrhne o veci rokovať na Koaličnej rade. Koaličná rada mala zasadnúť v stredu dopoludnia, minister Érsek však nevedel povedať, o čom sa na nej rokovalo. 

    “Platí koaličná dohoda, že v oblasti práv a povinností občanov príslušných k národnostným menšinám pre strany vládnej koalície platí status quo,” poukázal v utorok Hrnko.

    Zmeny kritizoval aj Blanár, je za zachovanie pôvodných tabúľ. “Nevedel som o vyhláške, ktorá zväčšuje tabule národnostných menšín pri vstupoch do obcí. Vnímam to ako zbytočný krok, ktorý narúša dobré vzťahy,” uviedol na sociálnej sieti Facebook. Doterajší stav podľa jeho slov nikomu neprekážal a nebol teda dôvod na tieto zmeny. “Som za zachovanie pôvodných tabúľ. Peniaze sú potrebné na dôležitejšie veci ako na výmenu tabúľ,” doplnil.

    Dvojjazyčné označenie miest a obcí sa na Slovensku používa v prípade, ak je podiel národnostnej menšiny v obci minimálne na úrovni 20 percent. Obmena dopravného značenia bude podľa ministerstva prebiehať postupne tak, aby to neprimerane nezaťažilo rozpočty správcov ciest. Podľa Érseka stojí jedna takáto tabuľa 108 eur aj s daňou z pridanej hodnoty a namontovaním.

    - Reklama -