Bugárovci chcú zrušiť povinnosť, ktorá robí verejné obstarávanie transparentnejším a šetrí štátu milióny

    0
    Béla Bugár, predseda strany Most- Híd (Autor: TASR)

    Poslanci za stranu Most-Híd, Béla Bugár, Peter Antal a Gábor Gál, chcú zrušiť povinnosť vypisovať tendre cez elektronické trhovisko. Ako dôvod uvádzajú zlé nastavenie trhoviska. Podľa nich v súčasnosti trhovisko síce spĺňa svoju funkciu pri jednoduchých obstarávaniach, no neumožňuje nakupovať tovar či služby, ktoré majú zložitejšie špecifiká. „Systém bol vytvorený na jednoduché nákupy, napríklad kancelársky papier. No nedá sa v ňom napríklad požadovať dlhšia záruka pri kúpe auta či žiadosť o množstvovú zľavu,“ uviedol pre denník SME Antal.

    Predstava bugárovcov je taká, že by po novom od novembra 2017 bolo využívanie elektronického trhoviska dobrovoľné. Obstarávatelia by si tak mohli vybrať, či nakúpia cez internet alebo vypíšu klasickú papierovú výzvu. Tá je však oproti tej internetovej menej transparentná a otázne preto je, či dôvody, ktoré poslanci Mosta uvádzajú ako argument pre zrušenie povinného využívania trhoviska, stoja za to, aby sa umožnilo obstarávateľom nakupovať menej transparentnou cestou.

    Rezort vnútra je proti

    Proti návrhu sa dôrazne ohradilo ministerstvo vnútra, z ktorého dielne elektronické trhovisko pochádza. Predkladateľom návrhu poslal rezort zásadnú pripomienku, v ktorej žiada tento návrh celkom vypustiť. Ako pozitívum povinného využívania trhoviska uvádza ministerstvo ušetrené náklady, ktoré podľa údajov rezortu od jeho spustenia vo februári 2015 do marca tohto roku predstavovali až 194 miliónov eur. Náklady na jeho prevádzku pritom odhadlo ministerstvo pred spustením projektu zhruba iba na milión ročne.

    Podľa právnika a odborníka na IT nie je potrebné pristúpiť hneď k takému riešeniu, aké navrhuje Most. Ako alternatívu k riešeniu ich argumentov vidí precíznejšiu právnu úpravu systému fungovania trhoviska. Zároveň upozorňuje na to, že zavedenie princípu dobrovoľnosti pri používaní systému môže s pravdepodobnosťou viesť až k tomu, že sa trhovisko nebude využívať vôbec.

    Elektronické trhovisko zaviedol v roku 2015 minister vnútra Robert Kaliňák ako jedno z protikorupčných opatrení. Jeho idea bola štátne nákupy zrýchliť, zlacniť a zvýšiť ich transparentnosť. Elektronický kontrakčný systém, ako sa trhovisko oficiálne nazýva, musia dnes povinne používať všetky štátne inštitúcie, ministerstvá, ale aj kraje či obce.

    Systém fungovania trhoviska je založený na princípe aukcie. Obstarávateľ – obec, kraj – vypíše na internete výzvu, na ktorú systém následne upozorní registrované firmy a tie sa môžu zapojiť do aukcie. Víťazom je potom firma, ktorá je schopná zrealizovať obstarávanie za najnižšiu cenu. 

    - Reklama -