Bugár: Predčasné voľby? Nevidím absolútne žiadny dôvod. Fica voliť nebudeme

    0
    Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár po zasadnutí Republikovej rady 16. februára 2019 v Bratislave (Autor: TASR)

    Predčasné voľby

    “Nevidíme dôvod na to, aby boli predčasné voľby, zároveň však nevidíme dôvod na to, aby sme kšeftovali napríklad s Ústavným súdom,” zdôraznil Bugár. “Chceme sa dohodnúť v rámci koalície,” dodal.

    O situácii v koalícii povedal, že “teraz je ticho a snáď to nie je ticho pred búrkou”. Je presvedčený, že keď budú známi kandidáti v novej voľbe, koalícia si sadne za rokovací stôl. V prípade dohody v koalícii je podľa neho jedno, či pôjde o tajnú, alebo verejnú voľbu. 

    Ak sa nedohodneme na menách, budeme za verejnú voľbu

    “Ale ak by sme sa nedohodli a ak by niekto pretláčal v rámci koalície kandidátov, s ktorými sa my nestotožňujeme, nemôžeme si dovoliť, že napokon s pomocou ĽSNS dôjde k zvoleniu a my za to budeme vinní. Preto, ak sa nedohodneme, budeme za verejnú voľbu,” povedal.

    Fica za ústavného sudcu nechceme

    Pripustil, že dohodu v koalícii môže ohroziť úzko stranícky záujem či záujem jednotlivca. Potvrdil, že Most-Híd Roberta Fica za ústavného sudcu zvoliť nechce.

    Nová voľba

    Nová voľba kandidátov na ústavných sudcov sa podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS) uskutoční na schôdzi, ktorá sa začne 26. marca. Kandidátov do voľby možno navrhovať do 5. marca do 16. h.

    Poslanci mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých mali predložiť prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Ten z nich mal vymenovať deviatich

    Európsky parlament

    Lídrom kandidátky strany Most-Híd v májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) bude jej súčasný zástupca medzi europoslancami József Nagy. Rozhodli o tom delegáti  Republikovej rady Mosta-Híd na sobotňajšom rokovaní v Bratislave.

    “Kandidátka je pestrá ako samotná Európska únia, profesijne i zastúpením regiónov a národností,” uviedol Nagy v súvislosti s menoslovom kandidátov.

    Celkovo je na kandidátke 14 mien, medzi nimi i štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Norbert Kurilla či štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gábor Csicsai. Takisto viacero zástupcov miest a obcí, napríklad primátor Fiľakova Attila Agócs či viceprimátor Svidníka Michal Goriščák, ktorý je rusínskej národnosti.

    O priazeň voličov v eurovoľbách sa za Most-Híd bude uchádzať aj hudobník Richard “Ricco” Šarközi.

    Priority europoslancov za Most – Híd zostávajú nezmenené

    Prioritami, ktoré chce na pôde europarlamentu Most-Híd presadzovať, ostávajú bezpečnosť, ochrana životného prostredia a klimatické zmeny, ochrana spotrebiteľov, ale aj poľnohospodárska politika.

    Voľby do europarlamentu sa budú na Slovensku konať 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.

     

     

    - Reklama -