Budúcnosť EÚ bez Británie? Návrhov je hneď niekoľko. Predstavitelia Únie ich posúdia bez Mayovej

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Predseda EK Jean-Claude Juncker a jeho tím pripravujú tzv. “bielu knihu”, ktorá má priniesť predstavu eurokomisie, ako by sa mala Únia ďalej vyvíjať. Hrubé kontúry pripravovaného dokumentu priniesol belgický denník Le Soir.

    Podľa tohto periodika bude dokument obsahovať štyri až päť konkrétnych scenárov organizácie a fungovania Únie po odchode Spojeného kráľovstva z nej. EK ponúkne scenáre lídrom členských štátov s výnimkou britskej premiérky na posúdenie.

    Denník tiež informoval, že by to nemali byť “akademické scenáre”, ale “možnosti založené na reálnych politických skúsenostiach, ktoré práve prežívame v EÚ.” Tieto tvrdenia Le Soir získal od nemenovaného zdroja z prostredia EÚ.

    Minulý týždeň sa Juncker vyslovil za vytvorenie viacrýchlostnej EÚ po odchode Spojeného kráľovstva zo spoločenstva. Šéf eurokomisie vyjadril názor, že na najdôležitejších veciach sa nemusia zhodnúť všetky členské štáty a počet zástancov spoločných riešení sa môže líšiť v závislosti od témy.

    Debata o budúcnosti Únie vyvrcholí na summite v Ríme, ktorý sa uskutoční 25. marca pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Do konca marca sľúbila britská premiérka Theresa Mayová formálne požiadať o odchod z Únie aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy.

    - Reklama -