Budúci rok možno vojde do histórie ako zlomový. Či v dobrom, alebo v zlom, o tom píše bruselský novinár

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)
    Európa nevstupuje podľa Dospivu do nového roka v dobrej kondícii. „Trvá nízka inflácia a v mnohých krajinách nezdravo vysoká dlhodobá nezamestnanosť, nebezpečná predovšetkým medzi mladými ľuďmi. Len pomaly sa rozbieha ťahák šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera, teda plán na masívne posilnenie investícií, ktorý mal dýchavičnú ekonomiku Únie naštartovať do vyšších obrátok,“ píše Dospiva na stránkach týždenníka Trend. 

    Sľuby do nového roka

    Podpredseda komisie Maroš Šefčovič prisľúbil, že na budúci rok nastane pokrok pri budovaní energetickej únie a pokračovať majú aj práce na dokončení bankovej únie. Úspech či neúspech týchto sľubov slovenského eurokomisára však nie je v rukách komisie, ale jednotlivých členských štátov a europoslancov. 
     
    Budúci rok poodhalí aj to, ako bude vyzerať podoba vzťahov medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou. Veľkú hrozbu navyše predstavujú v roku 2016 aj teroristické hrozby, migračná kríza, spory s Ruskom a „so všetkými týmito bodmi súvisiace krízy okolo Sýrie“.
     
    Dospiva varuje, že budúci rok môže byť pre EÚ, tak ako ju poznáme, zásadný. „Už týždne z rôznych miest EÚ znejú hlasy, že v kóme či rovno mŕtvy je schengenský priestor bez vnútorných hraníc. Počas čoraz ostrejšej politickej debaty v samotných členských krajinách mu láme väz neustávajúci prúd desaťtisícov utečencov,“ varuje spravodajca ČTK žijúci v Bruseli. 
     
    Z imigračnej krízy pritom Dospiva neobviňuje ľudí, ktorí do Európy prichádzajú hľadať útočisko pred bojmi v ich krajinách. Svoju kritiku skôr obracia na politikov, ktorí podľa neho „terajšiu situáciu nevideli prichádzať napriek tomu, že sýrsky konflikt trvá vyše štyri roky a v Turecku, s ktorým sa teraz horúčkovito rokuje, sú rovnaké obdobie milióny utečencov“.

    Vojde rok 2016 do učebníc?

    Rok 2016 vníma Dospiva ako rok, na ktorý sa možno bude spomínať ako na časy, keď Európa a jej občania prežili zložité skúšky, ale rovnako môže byť budúci rok zlomový a predznamenávať koniec alebo začiatok konca „európskych snov niekoľkých generácií“. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -