Budú ako prezident? Fico a Danko chcú udeľovať vlastné vyznamenania. Je to choré, tvrdí odborník na protokol

    0
    (Zľava): Andrej Danko a Robert Fico (Autor: TASR)

    Premiér Robert Fico začiatkom roka otvorene kritizoval výber ľudí, ktorým prezident Andrej Kiska udelil štátne vyznamenania. Premiérovi sa nepáčilo, že Kiska neocenil ľudí, ktorí pracovali na našom predsedníctve, miesto toho udelil vyznamenanie organizátorovi najväčšieho slovenského hudobného festivalu Pohoda Michalovi Kaščákovi. Fico teda prišiel so svojimi vlastnými Štátnymi cenami Alexandra Dubčeka, ktoré bude udeľovať 1. mája. Nositeľ bude ocenený za rozvoj v oblasti hospodárstva, vedy, školstva, kultúry, umenia, športu, podnikania, výskumu, čo je podobné ako oceňovanie Rad Ľudovíta Štúra. 

    Ako píše portál Aktuality.sk, s návrhom na vydávanie spomínanej štátnej ceny prišli Ficovi poslanci Dušan Jarjabek, Dušan Čaplovič, Ľubomír Petrák a Miroslav Číž. Netrvalo dlho a vlastné ceny bude udeľovať aj predseda parlamentu Andrej Danko. Prečo ich bude udeľovať aj on, sa môžeme len domnievať, ale len pred niekoľkými týždňami bola slovenská verejnosť svedkom, ako Danko nedovolil ísť svojim ministrom na koaličnú radu po tom, ako mu nedovolili s prejavom vystúpiť na cyrilo-metodských oslavách na Devíne. Viac sme o tom písali TU. 

    Hlava národniarov by mala štátne ceny udeľovať 1. septembra, ak sa nerozhodne inak, pod názvom Štátna cena Jozefa Miloslava Hurbana. Jej držiteľ ju bude môcť získať za mimoriadne významné zásluhy, výsledky práce alebo pôsobenie v oblasti legislatívy, práva, rozvoja demokracie alebo ústavnosti v SR. K obom vyznamenaniam pripadá aj finančná odmena vo výške 25-násobku priemernej mzdy, čo by na budúci rok malo predstavovať 25-tisíc eur. Cenami sa budú po prázdninách zaoberať v parlamente aj poslanci.

    Odborník na štátny protokol Jarolím Antal upozorňuje na problémy s názvami cien, časom, keď majú byť udeľované, ako aj finančnou sumou, akou majú byť ocenené. „Prezident má výhradné právo udeliť vyznamenania, má právo odovzdať ich tomu, koho on uzná za hodného. A to irituje Roberta Fica a Andreja Danka. To je základ a dôvod, prečo chce ocenenia odovzdávať aj Fico s Dankom, navyše k nim pripoja peniaze,“ tvrdí Antal. Jedným dychom dodáva, že ceny by nemali mať názvy po politikoch alebo historických osobnostiach, keďže ocenení sa s týmito osobnosťami nemusia stotožňovať. Finančné sumy k cenám dáva podľa jeho názoru väčšinou nadácia. „… Ale aby štát dával ceny a k tomu peniaze, to som ešte nepočul. To je choré,“ dodal.

    - Reklama -