Buďme vďační Rusku, v Sýrii bojuje aj za nás. Merkelová je smiešna, kvôli nej nás nikto neberie vážne. Takto to poňal…

    0
    Ján Čarnogurský (Autor: SITA)
    Ruské lietadlá začali bombardovať ciele v Sýrii a robia to s poriadnym nasadením. Navyše, Putin prevážil Obamu. Podľa Čarnogurského máme teda za sebou vskutku náročný týždeň.

    Rozdiel v koncepcii

    „Najskôr ruský prezident Putin aj americký prezident Obama vystúpili s prejavmi na Valnom zhromaždení OSN, v stredu začali ruské lietadlá bombardovať pozície teroristov v Sýrii,“ bilancuje udalosti posledných dní Čarnogurský. Ruský prezident Putin mal pred americkým náprotivkom podľa viacerých svetových médií jednoznačne navrch. Obama tak dostal doslova na frak a Amerika sa oproti Rusku opticky poriadne zmenšila. Svedčia o tom aj karikatúry, ktoré vykresľujú Obamu v podriadení voči Putinovi. A môže za to aj koncepcia politiky. „Nezabúdajme, že kvalita prejavu jedného aj druhého prezidenta nezávisela od kvality anonymného pisateľa prejavu, ale od koncepčnosti politiky jedného a druhého štátu. Čiže ruská politika sa ukázala aj na pôde OSN koncepčnejšou než americká politika,“ chváli Putina na sociálnej sieti Čarnogurský. Pripomína tiež, že ich rokovanie aj tak neprinieslo žiadne výsledky, lebo ruské lietadlá pokračovali v náletoch ďalej.
     
    Tak či onak, bývalý predseda KDH si myslí, že porážka teroristov v Sýrii, nech už patria ku komukoľvek, skutočne povedie k zníženiu prúdenia utečencov do Európy. A o to by v konečnom dôsledku malo každému ísť. Až keď budú islamisti porazení, skončí sa vojna a ľudia nebudú musieť utekať, aby si zachránili holý život. Hoci sa v poslednom čase množia fakty, že väčšina utečencov nie sú Sýrčania, len sa za nich vydávajú, zlikvidovanie islamistov pomôže aj im, pretože ako tvrdí Čarnogurský, „utečenci z iných arabských krajín alebo Afriky sa už nebudú môcť vydávať za utečencov zo Sýrie“. Keď sa totiž skončí v tejto krajine vojna a nebude dôvod z nej utekať, nebudú sa môcť na hrôze Sýrčanov „priživovať“ ani tí, ktorí sa chcú len dostať do krajiny, kde sú životné podmienky na vysokej úrovni, a to aj napríklad za cenu falošného pasu. Ako je totiž známe, falošné pasy zo Sýrie idú na dračku, lebo byť akože Sýrčanom je z azylového hľadiska výhodné, čo len dáva priestor špekulantom.

    Americké divadielko

    Bývalý politik Čarnogurský je však presvedčený, že porážku islamistov dokáže dosiahnuť len armáda Asada. Exdisident jedným dychom aj vysvetľuje, prečo. „Proti nej (armáde Asada) bojuje Islamský štát, menšie otvorene teroristické zoskupenia ako an-Nusrá alebo povedzme, že iné nie otvorene teroristické, ale aj tak svojím ozbrojeným bojom proti vládnej armáde oslabujú front proti terorizmu. Aj tieto akože umiernené zoskupenia odovzdávajú americké zbrane Islamskému štátu. Pred pár dňami to povedal americký generál v Kongrese,“ upozorňuje Čarnogurský.
     
    Američania navyše priznali, že cvičia a vyzbrojujú opozíciu voči Asadovi, čím oslabujú front proti teroristom. Ich zásahy sú teda podľa Čarnogurského kontraproduktívne. Je to z toho dôvodu, že hoci už rok americké lietadlá vraj bombardujú Islamský štát aj v Sýrii, ten stále napreduje. Preto bombardovali aj ciele ovládané Asadovou armádou. Navyše, len letecké útoky nestačia. Treba ich vedieť správne skombinovať aj s pozemnou armádou. A to je výhoda Rusov a Asada. Pozemnú armádu, ktorá sa dokáže koordinovať s letectvom, má totiž okrem Islamského štátu len Asad. A ten vyzval na pôsobenie v Sýrii ruské letectvo, ktoré sa tak bude môcť skoordinovať so sýrskou pozemnou armádou.
     
    Američania teda zohrávajú len úlohu divadla pre verejnosť, nie skutočnú reálnu hrozbu pre Islamský štát. Čarngoruský si tiež myslí, že vyhliadky na ukončenie vojny by boli lepšie, ak by prišli na pomoc na iránske pozemné jednotky. 

    Moji a nepriatelia

    „Naše, zahraničnými peniazmi platené, médiá začali hneď nariekať, že Rusi bombardujú aj ´umiernené´ sýrske zoskupenia, bojujúce proti Assadovi,“ zobral si Čarnogurský ďalej na paškál médiá. Vo vojne však existujú podľa neho len dve strany – moji a nepriatelia. Kto sú nepriatelia, je na prvý pohľad jasné. Pozíciu „
    “mojich” si teda logicky drží vládna armáda. Preto nepriateľov rozširujú aj všetci tí, ktorí bojujú proti nej „a zaslúžia si ruské bomby na svoje hlavy. Krokodílie slzy našej tlače nad ruským bombardovaním len vyvoláva otáznik, na ktorej strane v sýrskom konflikte ona stojí”, pritvrdil vo svojom statuse na Facebooku Čarnogurský. 
     
    Bývalý predseda vlády zároveň vyvracia tvrdenie, že Asadova armáda zabila viac vlastných občanov ako Islamský štát, s čím prišli Američania. Treba sa totiž logicky zamyslieť nad tým, kam utekajú Sýrčania. Buď ujdú na územie ovládané vládnou armádou, do okolitých krajín, alebo k nám, do Európy. „Utekali by pod ochranu vládnej armády, keby mali skúsenosť, že ich zabíja viac než Islamský štát?“ pýta sa veľavravne Čarnogurský, ktorý tak trochu aj ľutuje Rusko. Ruská operácia totiž vydáva zo seba toľko energie, že nevedno, či bude mať sily aj na podporu Donbasu a Luganska. A navyše – mali by sme si uvedomiť, že Rusko nám vlastne pomáha a v Sýrii bojuje za nás.
     
     
    „Bez porážky teroristov v Sýrii bude väčšia pravdepodobnosť, že čoskoro prídu aj k nám. Keď Islamský štát obsadí nejaké územie, v prvom rade vraždí a vyháňa kresťanov. Slovensko je štát kresťanskej civilizácie a ruské operácie v Sýrii sú poslednou šancou na záchranu kresťanov v Sýrii. Preto si želám víťazstvo ruských zbraní v Sýrii,“ vyhlásil Čarnogurský.
     

    Na záver si ešte zobral na mušku nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá je podľa neho smiešna a už toľkokrát otočila, že sa nemusíme čudovať, ak Európu neberie nikto vážne. Týka sa to napríklad aj jej posledného vyhlásenia o tom, že jej vyjadrenie o zahrnutí Asada do rozhovorov o Sýrii už neplatí.

     
    Celý status Jána Čarnogurského si môžete pozrieť TU
     
    - Reklama -