Budete trpieť, budete platiť! Angela Merkelová chystá tvrdý bič kvôli migrantom. Ale nie na migrantov

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    V dôsledku prisťahovaleckej politiky otvorených dverí stratila kancelárka Merkelová aj celá vládna koalícia svoje výsadné postavenie na nemeckej politickej scéne. Vzostup opozičnej Alternatívy pre Nemecko priniesol CDU aj SPD v krajinských voľbách po celej krajine veľmi nepríjemné výsledky. Vláda nie je schopná zúčtovať najmä s kritikmi svojej migračnej politiky, a to ani napriek značnej podpore mainstreamových médií a spriaznených think-tankov či neziskových organizácií.

    Ak to nejde podobrom, urobíme to inak, povedali si zrejme kancelárka a jej stranícki kolegovia a začali podľa toho konať. Ako uviedol dlhoročný spojenec kancelárky a predseda parlamentného výboru CDU Volker Kauder, so socialistickým ministrom spravodlivosti Heikom Maasom už dospeli k predbežnej dohode, podľa ktorej by spoločnosti Facebook a Twitter mali reagovať na nenávistné prejavy do 24 hodín. V opačnom prípade by museli zaplatiť pokutu.

    „Tie pokuty však musia skutočne bolieť, inak nebudú mať žiadny zmysel. Až doteraz hrali prevádzkovatelia sociálnych sietí mŕtvych chrobákov, keď sme chceli riešiť problémy,“ cituje spravodajská agentúra Bloomberg Kaudera. „Samotná kancelárka Merkelová už dlhodobo podporuje reguláciu sociálnych sietí v snahe zamedziť ďalšiemu vzostupu populistických hnutí, ktoré získavajú nielen v Nemecku, ale po celej Európe čoraz väčšiu podporu,“ uvádza Bloomberg.

    Kauder teraz otvorene hovorí o potrebe vypracovať „zoznam pokút“ a verí, že vládna koalícia sa na jeho obsahu zhodne bez problémov. „Obete útokov na sociálnych sieťach by mali dostať právo na rovnakú ochranu ako aj v ostatných prípadoch. Skrátka to, čo platí v reálnom svete, by malo platiť aj vo svete virtuálnom,“ odmietol Kauder kritiku tých, ktorí sa v súvislosti s chystanými opatreniami obávajú nastolenia štátnej cenzúry.

    O potrebe vymazať „nenávistné“ príspevky na sociálnych sieťach hovoril pre denník Rheinische Post aj minister spravodlivosti Heiko Maas. Pohrozil, že ak spoločnosti Facebook, Twitter, Google a Microsoft nebudú viac spolupracovať, vláda podnikne potrebné právne kroky. Nemeckí politici sa na prevádzkovateľov sociálnych sietí síce sťažujú, ale napríklad zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg už pred rokom uviedol, že svoj sľub splní a nenávistné príspevky proti migrantom budú odstránené.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -