Budete neposlušní? Žiadne dotácie. Neziskovka chváliaca EÚ vypracovala konkrétny plán

    0
    Sídlo Európskej komisie v Bruseli (Autor: TASR)

    Autormi štúdie sú šéf Transparency International EU Carl Dolan, analytička tejto organizácie Jasna Šelihová a Ian Bond, šéf think tanku Center for European Reform, ktorý sa podľa informácií na svojom webe usiluje, aby „Európska únia pracovala efektívnejšie a posilňovala svoju pozíciu na medzinárodnom poli“. Štúdia v podstate reaguje na niektoré hlasy z Bruselu, ktoré vyzývajú na využívanie finančných pák v prípade krajín, ktoré nejakým spôsobom obchádzajú zásady právneho štátu.

    „EÚ je organizácia založená na hodnotách, predovšetkým na rešpektovaní ľudskej dôstojnosti, slobody, demokracie, rovnosti, právneho štátu a rešpektovaní ľudských práv vrátane príslušníkov menšín,“ píše sa v správe s tým, že v ostatných rokoch došlo k porušeniu európskych hodnôt v Poľsku a Maďarsku. „Obe krajiny majú problémy so zaistením nezávislosti súdnictva a verejnoprávnych médií. Problémy sa však netýkajú len týchto dvoch krajín. Populistické hnutia prekvitajú aj v ďalších štátoch.“

    Podľa autorov správy je zrejmé, že Európska únia nie je schopná účinne zabrániť porušovaniu európskych hodnôt a zásad právneho štátu. „EÚ musí svoje hodnoty hájiť efektívnejšie a zaistiť, aby boli dodržiavané. Zamýšľame sa preto v nasledujúcom texte, či je možné nájsť účinnejšie nástroje na presadenie právneho štátu. Za kľúčové považujeme európske štrukturálne a investičné fondy, v rámci ktorých sa má v rokoch 2014 až 2020 prerozdeliť 450 miliárd eur,“ podotýkajú.

    „V ostatných rokoch zistili úrady EÚ časté pochybenia pri vynakladaní získaných prostriedkov z fondov. Najčastejšie išlo o talianske regióny, Českú republiku, Rumunsko či Bulharsko. Okrem dôkladnejšej kontroly využitia získaných dotácií by mali orgány Európskej únie posielanie peňazí úzko zviazať so spomínaným dodržiavaním zásad právneho štátu. V prípade miernejších pochybení by daná krajina predstavila konkrétne body zmien a vo vážnejších prípadoch by došlo k pozastaveniu dotácií,“ navrhujú autori.

    „Členské krajiny, v ktorých nefunguje právny štát, nie sú schopné fondy efektívne využívať. V Európskom parlamente sa objavilo niekoľko návrhov, ktoré by mali pomôcť presadiť požiadavky na dodržiavanie právneho štátu. Zatiaľ posledný takýto návrh predložil parlamentný výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci vlani v októbri. Európska komisia mala predložiť konkrétny návrh do tohtoročného septembra.“

    Podľa autorov správy by mala Európska komisia v budúcom rozpočte (2021 – 2027) explicitne stanoviť dodržiavanie zásad právneho štátu ako podmienku. „Konkrétne by mala stanoviť, čo sa pod týmto pojmom rozumie, a nemenej konkrétne určiť, aké sankcie budú nasledovať pri nedodržaní záväzkov,“ píše sa v správe s tým, že v takom prípade by malo nasledovať pozastavenie či úplné zmrazenie fondov.

    Celú správu si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -