Bude vojna so Severnou Kóreou? Prečítajte si slová Donalda Trumpa, ktoré naháňajú strach

    0
    Americký prezident Donald Trump reční v Palm Beach. (Autor: TASR)

    Spojené štáty vyslali do blízkosti Kórejského polostrova lietadlovú loď a spoločne s Japonskom a ďalšími partnermi v regióne uskutočňujú spoločné vojenské cvičenia. V „harašení zbraňami“ však nezaostáva ani severokórejský totalitný režim, ktorého armáda v týchto dňoch oslavuje 85. výročie. S menšími či väčšími úspechmi došlo k testovaniu niekoľkých rakiet a rétorika Kim Čong-una a jeho verných súdruhov naznačuje, že vzťahy medzi Spojenými štátmi a KĽDR by sa ešte mohli vyostriť.

    To napokon pripúšťa aj americký prezident Donald Trump, podľa ktorého je priamy konflikt so Severnou Kóreou reálny. „Diplomatické riešenie konfliktu sa javí ako veľmi problematické, hoci by sme si, samozrejme, želali vyriešiť všetko mierovou cestou. Treba si priznať, že vojna s KĽDR nie je rozhodne vylúčená. Kim Čong-un prevzal vedenie krajiny po smrti svojho otca, keď mal len 27 rokov. Môžeme si o tom myslieť, čo chceme, ale neocitol sa v ľahkej situácii. Obzvlášť v tomto veku,“ pripomenul Trump podľa britského denníka Express.

    „Nehovorím, že mu dôverujem alebo že mu nedôverujem. Len chcem zdôrazniť, že je to zložitá situácia. Ani neviem, či uvažuje racionálne. Nemám na to žiadny pevný názor, ale dúfam, že to tak je,“ konštatoval americký prezident a ocenil zároveň spoluprácu so svojím čínskym náprotivkom Si-Ťin pchingom. „On robí, čo môže, a som si istý, že rozhodne nechce vidieť zmätok a smrť. Môžem povedať, že je to dobrý človek, mal som možnosť ho spoznať,“ pochválil Trump čínskeho prezidenta.

    „Ešte musím dodať, že čínsky prezident miluje svoju krajinu a všetkých jej obyvateľov. Viem, že by chcel niečo urobiť. Je však možné, že to nepôjde,“ povedal Trump, ktorý zároveň odmietol viesť ďalšie telefonické rozhovory s taiwanským prezidentom. Ich decembrový rozhovor značne rozladil čínsku stranu a práve v tejto chvíli a vzhľadom na napätú situáciu na Kórejskom polostrove si americký prezident nemôže nič také dovoliť.

    Napokon vzájomné vzťahy medzi Spojenými štátmi a Čínou si Donald Turmp nemôže vynachváliť. „S čínskym prezidentom Si-Ťin pchingom máme veľmi dobré vzťahy. Skutočne som presvedčený, že on robí všetko, čo je v jeho silách, aby pomohol súčasnú situáciu vyriešiť. Nechcel by som mu preto práve teraz pôsobiť nejaké komplikácie. Najprv by som s ním chcel osobne hovoriť,“ uviedol Trump s odkazom na odmietnutý rozhovor so svojím taiwanským náprotivkom.

    - Reklama -