Bude lídrom pravice slovenský alebo maďarský kresťan?

    0
    Strana #SIEŤ (Autor: APL)

    Podľa Iris Kopcsayovej majú strany Sieť a Most-Híd potenciál osloviť bývalých voličov „skrachovanej SDKÚ“. Poukazuje pritom na kresťanské korene všetkých troch strán.

    „Je už tradíciou, že na Slovensku pôvodne kresťanské strany oslovujú aj ,nekresťanských‘ voličov, teda voličov z radov neveriacich. Zjednodušene povedané, sú to tí, ktorým sú blízke hodnoty ako sloboda podnikania, voľný trh, princípy občianskej spoločnosti a odkaz Novembra ’89, ale sú im cudzie sympatie k ľudáckej minulosti, zákaz registrovaných partnerstiev či zákaz interrupcií, teda agenda KDH. O tom, že ani voliči pravice nie sú hodnotovo jednotní, nás vo vyhrotenej podobe tento rok presvedčili najmä dve situácie: referendum o rodine a utečenecká kríza,“ myslí si.

    Stredopravý volič žijúci na Slovensku sa bez ohľadu na národnosť podľa novinárky „správa vo voľbách racionálne a má často viac rozumu ako samotní stredopraví politici“.  „No keďže nemáme priamu, ale zastupiteľskú demokraciu, voliť si musí aj z iracionálnych politikov. Často sa preto hovorí, že si volí menšie zlo. Ako menšie zlo vychádzajú v ďalších voľbách strana Sieť slovenského kresťana Radoslava Procházku a Most-Híd, strana maďarského kresťana Bélu Bugára,“ vysvetľuje.

    Sieť je podľa nej modernejšia alebo kreatívnejšia strana ako Most-Híd. „Bugár je síce v politike staršou tvárou – čo by mohlo prekážať tým, ktorí volajú po výmene za nové kádre – no Procházka tiež nie je nováčik, a hoci volá po novej krvi v politike, prešľapov už stihol narobiť dosť. Bugár reprezentuje určitú kontinuitu od Novembra po dnešok, na čom by mohol získať body – ako jediný politik, ktorý sa tak dlho udržal v parlamentnej politike, bez väčších škandálov spájajúcich sa priamo s jeho osobou,“ skonštatovala.

    Poukazuje tiež na skutočnosť, že zatiaľ ani jedna zo spomínaných strán razantne neodmietla prípadnú koalíciu so Smerom. „Vláda Mostu so Smerom by pre Slovensko nemusela byť až takou tragédiou – bola by rozhodne menšou tragédiou ako vláda jednej strany – a svoje šedé eminencie má napokon každá strana,“ napísala.

    Celý blog si môžete prečítať TU

    - Reklama -