Bude ako Trump? V New Jersey znela slovenčina, krajanov navštívila Čaputová

    0
    Stretnutie s krajanmi na Festivale slovenského dedičstva v New Jersey (Autor: TASR)

    Slovensko potrebuje vaše skúsenosti

    “Slovensko reprezentujú v zahraničí ľudia, ktorí sú pracovití, talentovaní, vzdelaní a všetci na nich môžeme byť hrdí,” povedala v príhovore Čaputová.

    “Potrebujeme vaše skúsenosti, vašu inšpiráciu – to všetko, čo ste nadobudli v cudzine, potrebujeme cítiť aj na Slovensku,” vyzvala amerických Slovákov.

    Lajčák sa v príhovore poďakoval všetkým, ktorí “sa starajú, aby slovenčina tu v Spojených štátoch znela aj pre budúce generácie”.

    Festival slovenského dedičstva vznikol v roku 1976 pôvodne ako jednorazová udalosť pri príležitosti 200. výročia založenia Spojených štátov. Prišlo naň však až 10.000 ľudí, a tak sa organizátori neskôr rozhodli usporadúvať ho každoročne. Koná sa pravidelne v septembri v štáte New Jersey.

    “Dnes je jednou z najvýznamnejších udalostí svojho druhu v USA,” povedala čistou slovenčinou moderátorka programu, americko-slovenská herečka z New Yorku Katarína Vizina.

    Dôležitosť vzdelávania sa v slovenčine

    Pripomenula dôležitosť vzdelávania na amerických školách v slovenčine. “A nejde len o jazyk samotný: učitelia na týchto školách sa skutočne starajú o to, aby si deti vytvorili vzťah k Slovensku – aby sa naučili kultúru, tradície… A tak ich nezabudnime podporovať nielen finančne, ale aj tým, že tam budeme naše deti posielať!” vyzvala účastníkov.

    Na festivale vystúpili viaceré folklórne skupiny, napríklad Limbora, Cigánski diabli, Pajtáši či Drišľak. Americkú premiéru mal slovenský film Loli Paradička, ktorý je celý vo východniarčine.

    Bryndzové halušky na festivale predávala Milka Hlinková, ktorá prišla do USA v roku 1990 a dnes má americké aj slovenské občianstvo. Pochvaľuje si, že Slovensko má na pozícii hlavy štátu ženu. “Len jedno je zlé, že nemôžeme voliť,” posťažovala sa.

    Bude ako Trump?

    Sedemdesiatročný Vasiľ Vira, pôvodom z Litmanovej, ktorý už 50 rokov žije v newyorskom Brooklyne, povedal pre TASR, že na festival chodí podľa možností každoročne. “Chcem počuť Slovákov, chcem vidieť Slovákov,” uviedol hlavný dôvod účasti. Slovenská prezidentka, ktorá je v úrade iba tri mesiace, sa mu podľa jeho slov zatiaľ páči. “Bude ako Trump? Lebo ja som tu v Amerike za Trumpom,” vyhlásil hrdo.

    Ukrajina

    Iný starší pán zo vzdialenosti niekoľkých metrov pokrikoval na Čaputovú: “Sláva Ukrajine! Vďaka za podporu Ukrajine!” Oles Cheren pre TASR neskôr vysvetlil, že je potomkom Ukrajincov, ktorí sa usadili v Texase.

    Sám chodí na všetky krajanské festivaly slovanských krajín. Slovensku je vďačný za podporu Ukrajine aj za predchádzajúceho prezidenta Andreja Kisku. Poukázal pritom na zabezpečenie reverzného toku plynu zo Slovenska a tiež podporu vstupu Ukrajiny do Európskej únie. “Maďarsko a Poľsko nás takto nepodporili,” zdôraznil.

    Čaputová počas nedávnej návštevy Kyjeva ocenila reformné úsilie nového prezidenta Volodymyra Zelenského a vyjadrila podporu Ukrajine “na európskej a euroatlantickej ceste”.

     

    - Reklama -