Brzdite, vyzýva Európska únia Spojené štáty. Pre ruské sankcie

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)
    Nemožno vylúčiť, že zákonodarcovia Spojených štátov prijmú ďalšie sankcie proti Rusku. Európska únia preto do Washingtonu odkazuje, aby sa členovia Kongresu neunáhlili a aby koordinovali svoje kroky s ďalšími krajinami skupiny G7. Neuvážené kroky Kongresu by mohli mať nezamýšľané dôsledky. Demokrati a republikáni sa ale už údajne dohodli na tom, že bude možné sankcie sprísniť.
     
    To sa ani trochu nepáči Nemecku, ktoré sa bojí prípadnej ruskej reakcie na sprísnenie sankcií. Ekonomicky najsilnejší štát EÚ má obavy, že by Rusko mohlo zmraziť aj energetické projekty, ako je výstavba nového plynovodu Nord Stream 2, ktorý má viesť po dne Baltského mora a obísť tak Ukrajinu a ďalšie tranzitné krajiny. Nemci si od projektu sľubujú lacnejšie dodávky plynu, ale Ukrajina či Slovensko vnímajú projekt ako rizikový. Projekt údajne môže ohroziť energetickú bezpečnosť EÚ.
     
    Diplomati zároveň varujú, že roztržka medzi Washingtonom a Bruselom okolo protiruských sankcií môže zhoršiť už tak pošramotené vzťahy medzi USA a EÚ.
     
    Celý článok v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -