Brutálny zvrat. Trump ukončil program podpory sýrskych vzbúrencov, informuje denník

    0
    Donald Trump (Autor: TASR/AP)

    Informáciu o zrušení programu priniesol v stredu denník Washington Post. Nemenovaní predstavitelia Trumpovej administratívy pre denník uviedli, že prezidentovo rozhodnutie ukončiť program na podporu sýrskych vzbúrencov súvisí s úsilím Washingtonu o hľadanie riešenia sýrskeho konfliktu v spolupráci s Ruskom, ktoré je Asadovým hlavným spojencom.

    Program na podporu umiernených sýrskych vzbúrencov, ktorý v roku 2013 spustila administratíva vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu, bol hlavnou súčasťou úsilia donútiť Asada, aby sa vzdal moci. O užitočnosti programu však začali pochybovať aj jeho zástancovia po tom, čo do sýrskeho konfliktu vstúpilo koncom septembra 2015 Rusko, ktoré americkú angažovanosť v tejto oblasti vníma ako zasahovanie do svojich záujmov.

    Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová odmietla správu o prezidentovom rozhodnutí ukončiť program CIA komentovať a uviedla, že nevie, či bolo predmetom niektorého z dvoch stretnutí medzi Trumpom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa začiatkom mesiaca uskutočnili v rámci summitu skupiny G20 v nemeckom Hamburgu. 

    Po stretnutí Trumpa s Putinom Spojené štáty a Rusko oznámili, že sa dohodli na podpore prímeria na juhu Sýrie, kde operuje viacero skupín vzbúrencov, ktorých vyzbrojila a vycvičila CIA.

    Podľa Washington Post k rozhodnutiu ukončiť podporu sýrskych vzbúrencov dospel Trump pred takmer mesiacom po tom, čo sa v Oválnej pracovni Bieleho domu stretol so svojím poradcom pre národnú bezpečnosť H.R. McMasterom a riaditeľom CIA Mikeom Pompeom.

    Nemenovaný americký predstaviteľ pre denník uviedol, že ukončenie programu vyzbrojovania a výcviku vzbúrencov proti Asadovmu režimu nebolo podmienkou prímeria na juhu Sýria.

    - Reklama -