Brutálny útok. Hackeri napadli až 70 krajín sveta.

    0
    Ilustračné foto: Hackeri (Autor: SITA)

    Počítače v Británii, Španielsku, Číne, Rusku, USA, Taliansku, na Taiwane, Vietname infikoval takzvaný ransomware, prostredníctvom ktorého hackeri zvyknú vymáhať výkupné za opätovné sprístupnenie blokovaných počítačov.

    Na obrazovkách napadnutých počítačov sa podľa screenshotov zverejnených na sociálnych sieťach objavili výzvy na zaplatenie výkupného vo výške 300 dolárov, a to vo virtuálnej mene bitcoin.

    Mnohí experti na kybernetickú bezpečnosť sú presvedčení, že útoky novou verziou programu s názvom WannaCry spolu súvisia, hoci jednoznačne to ešte potvrdené nebolo. 

    Agentúra AP uviedla, že rumunská tajná služba zachytila pokus o kybernetický útoky na bližšie nešpecifikovanú vládnu inštitúciu, ktorý pravdepodobne vykonala skupina APT28, známa aj ako Fancy Bear.

    Hackerský útok, podobný tomu z Británie, hlási podľa AP aj popredný ruský mobilný operátor Megafon. Podľa jeho hovorcu Piotra Lidova boli napadnuté počítače v pobočkách spoločnosti v Rusku, ale mobilné služby fungujú bez problémov. Útočníci požadujú zaplatenie 300 dolárov za odblokovanie systému, uviedol Lidov s tým, že spoločnosti sa podarilo obnoviť fungovanie call centra, ale väčšinu pobočiek dočasne uzatvorila.

    Niektoré ruské médiá informovali aj o hackerských útokoch na ministerstvo vnútra a Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Druhá menovaná inštitúcia to však poprela.

    Renomovaná spoločnosť Kaspersky Lab, ktorá sa zaoberá ochranou počítačov pred kybernetickými hrozbami, uviedla, že uvedený ransomware sa zrejme objavil až v 74 krajinách sveta a ich počet stále rastie. 

    Obzvlášť masívny bol útok na počítače v Rusku. 

    - Reklama -