Brutálne Nemecko: Novinár ide do kriminálu. Za porovnanie islamu s Hitlerom

    0
    Adolf Hitler opúšťa väznicu v Landsbergu (Autor: SITA)

    Pol roka väzenia a sto hodín verejnoprospešných prác. S takým trestom odišiel v piatok zo súdu v Mníchove novinár Michael Stürzenberger.

    Zločinom, za ktorý dostal nepodmienečný trest odňatia slobody, bolo zverejnenie článku a fotografie na Facebooku. Článok bol navyše jeho a fotografia, ktorá súd podľa všetkého pobúrila najviac, je po celom svete všeobecne známa.

    Vyhlásenie nemeckého novinára:

    Zdroj: Facebook/Michael Stürzenberger

    Ide o fotografiu podania rúk zo stretnutia dvoch politikov. Tým prvým je Adolf Hitler v nezameniteľnej uniforme s hákovým krížom na rukáve. Tým druhým je Amin al-Husseini, jeruzalemský mufti, v tom čase jeden z najvýznamnejších predstaviteľov islamského sveta. Fotografia vznikla počas stretnutia oboch politikov v roku 1941.

    Fotografia ilustrovala článok, ktorý sa týkal práve vzťahu nacizmu a islamu (ktorý bol veľmi vrelý a ktorého vyjadrením bola napríklad moslimská SS divízia). Autor v ňom pripomenul napríklad slová Winstona Churchilla, že Korán je „Mohamedov Mein Kampf“, ako aj knihu súčasného egyptského politológa Hameda Abdela-Samada Islamský fašizmus.

    Nemeckej prokuratúre sa však text aj napriek tomu nepáčil. Označila ho za „znevažovanie islamu“ a „podnecovanie k nenávisti“. Ako mohol historický dokument a text, ktorý bol zverejnený v prestížnom mainstreamovom denníku, podnecovať k nenávisti?

    Stürzenberger vraj zverejnil historický dokument (fotografiu Hitlera s muftim) zámerne tak, aby čitateľovi nedošlo, že to je historický dokument, ale aby si myslel, že islam a nacizmus majú spoločné viac ako toto jedno podanie rúk.

    Sudca sa priklonil k názoru obžaloby a Stürzenbergera odsúdil za „šírenie propagandy protiústavných organizácií“.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -