Brusel skritizoval Slovensko. Vytkol nám hádam všetko od polície cez korupciu až po súdnictvo a školy

    0
    Európska komisia (Autor: Veronika Žilková)

    Európska komisia pochválila Slovensko za makroekonomický vývoj, avšak ako píše Trend, zároveň nás upozorňuje na nedostatky vo fungovaní verejných inštitúcií.

    Z pravidelnej ročnej správy o jednotlivých členských krajinách vyplýva, že Slovensko zaostáva v oblastiach, ako je dlhodobá nezamestnanosť, výsledky žiakov v školách, vo fungovaní samotného štátneho aparátu, verejného obstarávania a taktiež súdnictva.

    „Politický vplyv a decentralizované procesy najímania majú negatívny vplyv na transparentnosť a kvalitu. Výber a nominácie predsedov a podpredsedov regulačných úradov ovplyvňujú aj politické záujmy, ktoré môžu vplývať na kvalitu regulačného prostredia,“ cituje správu z Bruselu Trend.

    Nedostatkom je implementácia legislatívy v oblastiach súdnictva a korupcie, pretože priemerná dĺžka súdnych sporov presahuje vyše roka. Po Rumunsku sme na tom najhoršie aj vo vnímaní korupcie, pričom až tretina verejných obstarávaní je iba s jedným uchádzačom. Korupcia tak ostáva hlavnou výzvou pre verejnú správu.

    „Kvalitnému fungovaniu polície prekáža napríklad podriadenosť policajnej inšpekcie ministrovi vnútra, ktorý riadi aj samotných policajtov. Prokuratúra zasa priveľa prípadov rieši netransparentne takzvanými dohodami o vine a treste,“ píše týždenník.

    Chyba je aj v tom, že pomaly čerpáme eurofondy na obdobie rokov 2014 – 2020. Ako pozitívum je však hodnotený Komisiou hlavne projekt „Hodnota za peniaze“, ktorý združuje analytikov s cieľom zefektívnenia vynakladania peňazí na verejné projekty.

    Slovensko by malo k tomuto hodnoteniu Európskej komisie zaujať postoj, a to hlavne konkrétnymi opatreniami v programe reforiem, ktoré budú zverejnené v apríli.

    - Reklama -