Brusel poriadne naštval jedného európskeho premiéra. Ide o peniaze

    0
    Dopravná značka pred sídlom Európskej únie v Bruseli (Autor: TASR)
    Taliansky premiér neprežíva práve ideálne obdobie svojej politickej kariéry. O šesť týždňov sa bude v jeho krajine konať referendum o ústavných zmenách a podľa prieskumov všetko nasvedčuje tomu, že voliči jeho návrhy odmietnu.
     
    Renzi pritom s referendom úzko zviazal svoju budúcnosť a v prípade odmietnutia ústavných zmien chce zo svojej funkcie odstúpiť. Značne narušené sú aj jeho vzťahy s predstaviteľmi Európskej únie, ktorí majú problém s jeho rozpočtom. Rozpory medzi Renzim a európskymi politikmi sa prejavili už na stretnutí v Bratislave v polovici septembra, o ktorom sa taliansky premiér vyjadroval oveľa menej pozitívne než ostatní.
     
    Po skončení summitu sa dokonca odmietol zúčastniť spoločnej tlačovej konferencie s francúzskym prezidentom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a usporiadal svoje stretnutie s médiami oddelene. Navyše bol v porovnaní s ďalšími účastníkmi summitu o poznanie kritickejší.
     
    Možno aj tento aspekt zohráva úlohu v nesúhlasnom stanovisku špičiek Európskej únie s aktuálne zostaveným rozpočtom, ktorý Renzi v posledných dňoch prezentoval.Zostavili sme rozpočet so schodkom vo výške 2,3 % HDP, ale, ako obvykle, ho nemenované zdroje z EÚ odmietajú a tvrdia, že neprejde. Čomu vlastne hovorí Brusel svoje nie'? Peniazom pre v auguste zemetrasením zničené Amatrice? Financiám do školstva? Dvom miliardám navyše do zdravotníctva? Mali by nám to povedať.
     
    Mnohí talianski politici sú presvedčení, že neustále puntičkárstvo bruselských eurokratov znižuje šance Renziho na úspech v spomínanom referende, ktoré sa bude konať v nedeľu 4. decembra.My rešpektujeme pravidlá, aj keď s nimi nesúhlasíme. Ale teraz sa už naozaj ocitáme na hrane. Ak náš rozpočet odmietnu, tak my sa sami rozhodneme, či si na ňom budeme trvať alebo prikročíme k zmenám,“ cituje názory nemenovaných vyšších úradníkov britský denník Express.
     
    Vrásky na čele Renzimu prirába aj neutešený stav talianskeho bankového systému a stále sa zvyšujúca popularita opozičného Hnutia piatich hviezd Beppeho Grilla. Už v júnových komunálnych voľbách Renziho Demokratická strana utrpela v priamom súboji o kreslá starostov zdrvujúcu porážku v Ríme i Turíne, kde sa presadili mladé a charizmatické kandidátky opozičného hnutia. Ak referendum dopadne pre Renziho neúspechom, mohlo by v ďalších parlamentných voľbách uspieť práve euroskeptické a antiimigračné Grillovo hnutie.
     
    - Reklama -