Brusel ovládol strach. Dvaja nebezpeční teroristi sú stále v uliciach

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Dôležité je podľa neho snažiť sa predvídať a zabrániť takýmto činom a ich dôsledkom. “Pokiaľ táto hrozba trvá, musíme byť veľmi pozorní,” dodal.
    Belgické krízové centrum v noci na sobotu oznámilo zvýšenie úrovne teroristického ohrozenia v Bruseli na najvyšší, štvrtý stupeň, ktorý znamená “vážne a bezprostredné ohrozenie”. Obyvateľom hlavného mesta, ktoré je sídlom federálnej vlády, ako aj ústredných orgánov EÚ a NATO, radia vyhýbať sa väčším zhromaždeniam. Na zvyšnom území Belgicka zostáva v platnosti tretí stupeň výstrahy pred terorizmom, ktorý znamená “možné a pravdepodobné” ohrozenie.
    Dôvodom vyhlásenia najvyššieho stupňa teroristického ohrozenia v Bruseli môže byť skutočnosť, Belgický džihádista Salah Abdeslam, ktorý sa aktívne podieľal na atentátoch v Paríži a ktorému sa darí unikať prenasledovaniu bezpečnostných síl, má u seba pravdepodobne opasok s výbušninami, uviedla v sobotu belgická televízna stanica RTBF.

    Na Salaha Abdeslama bol vydaný medzinárodný zatykač. Polícia upozornila verejnosť, že muž na úteku je považovaný za extrémne nebezpečného človeka.
    Brusel je okrem totálnej výluky metra a obmedzenia premávky električiek v tuneloch poznačený aj rušením série kultúrnych a športových podujatí. Starostovia mestských častí Bruselu v sobotu vyzvali obchodníkov, aby zavreli svoje prevádzky. Reagovali tak po slovách premiéra Charlesa Michela, že existuje riziko útoku podobného tomu, ktorý sa stal v Paríži.

    V belgickej metropole hliadkujú plne ozbrojení vojaci a polícia, čo platí najmä vo štvrti Molenbeek-Saint-Jean, odkiaľ pochádza atentátnik na úteku aj jeho zadržaní komplici.

    - Reklama -