Brusel nám nanucuje osídľovanie migrantmi a vyhráža sa nám, rozčuľuje sa Maďarsko

    0
    Migranti kráčajú cez koľajnice železničnej stanice v maďarskom meste Kiskunhalas (Autor: TASR)

    Podľa agentúry MTI predstaviteľ maďarskej vlády zdôraznil, že nie je možné prijať rozhodnutie o tom, koho majú Maďari do svojej krajiny prijať, bez toho, aby sa ich opýtali na ich názor. “To je proti všetkým princípom demokracie,” dodal.

    Maďarská vláda podľa jeho slov zastáva názor, že Maďarsko už prispelo dostatočnou mierou k európskej solidarite tým, že nad svoje možnosti chráni európske hranice. “Aj Brusel by sa mal viac sústrediť na ochranu hraníc namiesto toho, aby šíril následky svojej chybnej politiky,” konštatoval Dömötör.

    Poslanci Európskeho parlamentu (EP) diskutovali dnes o možnostiach urýchlenia procesu premiestňovania žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka do ďalších členských štátov Únie. Avramopulos v tejto súvislosti naznačil, že z pôvodného počtu 160.000 migrantov sa do septembra podarí presídliť menej ako 40.000 osôb.

    Na presídlení 160.000 migrantov z územia Grécka a Talianska sa dohodli ministri vnútra EÚ v septembri 2015 hlasovaním kvalifikovanou väčšinou.

    Avšak aj napriek prísľubu členských štátov prijať do septembra 2017 všetkých 160.000 žiadateľov o azyl z Grécka a Talianska bolo do 11. mája tohto roka relokovaných iba 18.418 osôb. Europoslanci v nadväznosti na dnešnú rozpravu so zástupcami Rady EÚ a Európskej komisie prijmú vo štvrtok nelegislatívne uznesenie k tejto otázke.

    Maďarský štátny tajomník dnešnú diskusiu v EP označil za dôkaz toho, že v Bruseli uvažujú aj naďalej o prisťahovalectve v neohraničenom počte.

    “Súčasne stále viac stúpa politický tlak. Jeho súčasťou je aj pripravované uznesenie namierené proti Maďarsku, o ktorom majú europoslanci hlasovať tento týždeň,” podčiarkol Dömötör s poznámkou, že práve preto je opodstatnená dotazníková kampaň maďarskej vlády, v rámci ktorej sa už 1,431 milióna Maďarov vyjadrilo proti zámerom Bruselu.

    - Reklama -