Brusel dvíha varovný prst a vyzýva tureckú vládu, aby zmiernila svoj slovník

    0
    Stúpenci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana kráčajú počas protestného pochodu k holandskému konzulátu v Istanbule (Autor: TASR)
    Diplomatické spory s tureckou vládou malo v súvislosti so zákazmi najskôr Nemecko, cez víkend sa situácia zopakovala v Holandsku. Tureckí predstavitelia neváhali kvôli tomu Nemcov aj Holanďanov označiť za “fašistov” a “nacistov”.
     
    Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes v spoločnom vyhlásení s eurokomisárom pre susedskú politiku a rozširovanie Johannesom Hahnom vyzvala vládu v Ankare, aby miernila svoj slovník. 
     
    “Európska únia vyzýva Turecko, aby upustilo… od vyhlásení a činov, ktoré predstavujú riziko ďalšieho zhoršovania situácie,” uvádza sa vo vyhlásení oboch predstaviteľov EK. “Rozhodnutie o organizovaní volebných schôdzí a zhromaždení na svojom území je záležitosťou príslušného členského štátu,” uviedli Mogheriniová a Hahn na obranu členských krajín EÚ.
     
    Obaja predstavitelia exekutívy EÚ zároveň upozornili, že navrhované ústavné zmeny, ktoré majú tureckí voliči odobriť v nadchádzajúcom referende, a ktoré poskytnú nové právomoci prezidentovi, “vyvolávajú vážne znepokojenie” v Bruseli z dôvodu “nadmernej koncentrácie moci v jednom úrade”.
     
    - Reklama -