Britský server nahliadol do minulosti teroristu z Londýna. Toto zistil

    0
    Na snímke útočník počas ošetrenia (Autor: TASR)

    Brit Khalid Masood sa príliš nelíši od iných páchateľov teroristických útokov. Je to človek s kriminálnou minulosťou, ktorý možno v novej viere hľadal spásu. Prestúpil na islam, to mu však nebránilo hrešiť. Jemu podobní teroristi často brali drogy a dopúšťali sa aj iných zločinov. Možno verili, že im to ich nový boh odpustí, ak zomrú v mene islamu.

    Práve pôžitkárstvom, ktoré Islamský štát ponúkal, od finančných odmien až po sexuálne otrokyne sa odlišoval od iných radikálnych organizácií typu al-Káidy. Tie vyžadovali skôr asketický spôsob života.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    V jednej veci však Adrian Russell Ajao vyniká nad inými šialencami vraždiacimi svojich spoluobčanov v mene viery. V čase, keď, našťastie neúspešne, zaútočil na britský parlament, mal už päťdesiatdva rokov. Štatistiky hovoria, že útočiaci radikáli spravidla zapadajú do vekového rozmedzia 23 až 28 rokov. Niektorí z nich boli dokonca násťroční. Russell, čiže Khalid Masood, navyše podľa všetkého sekal dobrotu. Vo väzení nebol podľa oficiálnych záznamov dlhšie ako desať rokov.

    Medzi rokmi 2005 až 2009 pôsobil ako učiteľ v Saudskej Arábii. K jeho radikalizácii mohol prispieť tiež kontakt s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi skrze sociálne siete. Skutočné rozhodnutie o pristúpení k násiliu, zabíjaniu a k mučeníckej smrti mohlo prísť nečakane a celkom nedávno, píše server.

    - Reklama -