Britský premiér straší pred referendom o EÚ babičky. A vraj mu to vychádza

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Premiér stupňuje v rámci kampane svoju rétoriku a teraz dokonca poznamenal, že hlasovanie za odchod Veľkej Británie z EÚ považuje za nemorálne. Hlasovanie za Brexit označil dokonca za „sebadeštruktívnu voľbu“. Vzbudil tým hnev svojich spolustraníkov, ktorí sa mu vyhrážajú hlasovaním o jeho dôvere. Podľa konzervatívneho denníka The Telegraph by mohla vyjadriť nedôveru Cameronovi až tretina z nich, ak krajina zostane v EÚ.

    Cameronovým kolegom vadí štýl vedenia kampane, v rámci ktorej sú britskí voliči neustále strašení dôsledkami odchodu z EÚ. Pred niekoľkými týždňami rozoslala vláda v súvislosti s konaním referenda edukatívnu brožúru do britských domácností. Podľa mnohých kritikov sa však z jej obsahu ľudia nedozvedeli o Európskej únii žiadne objektívne informácie a leták označili za obyčajnú proúniovú propagandu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Premiér si veľmi nenaklonil svojich odporcov ani tým, keď nedávno strašil, že odchod Veľkej Británie z EÚ by mohol vyústiť do ozbrojeného konfliktu na európskom kontinente. Vo februári zasa euroskeptikov varoval pred Brexitom a tvrdil, že v takom prípade by prišlo do Veľkej Británie ešte viac utečencov. Premiér potom citoval analýzu ministerstva financií, podľa ktorej by po odchode Británie z EÚ klesla hodnota libry a letná dovolenka do obľúbených destinácií v rámci EÚ by sa zvýšila o 230 libier.

    Euroskeptikom nie je veľmi po chuti, že by sa do debaty o Európskej únii mohla zapojiť centrálna banka. Jej guvernér Mark Carney v stredu nevylúčil, že by sa Výbor pre monetárnu politiku vo svojej pravidelnej mesačnej analýze mohol týždeň pred referendom dotknúť aj práve tejto horúcej témy. „Nikto by však nemal čakať, že sa v správe bude hovoriť o niečom diametrálne odlišnom oproti tomu, čo hovoria iné banky,“ reagoval Carney s odkazom na fakt, že pred Brexitem varujú v podstate všetky vplyvnejšie finančné inštitúcie vo Veľkej Británii.

    Sily oboch táborov boli dlho vyrovnané. Ako však ukazuje aktuálny prieskum ORB realizovaný pre denník The Telegraph, priaznivci zotrvania Veľkej Británie v Európskej únii teraz začínajú mať prevahu. Zotrvanie krajiny v EÚ dnes podporuje 55 % voličov, ktorí sú rozhodnutí ísť voliť, a 42 % je za Brexit. Medzi všetkými voličmi je to potom 58 % proti 38 %. Z prieskumu vyplýva, že sa doterajší priaznivci Brexitu obávajú ekonomických dôsledkov tohto kroku. V tomto ohľade je teda masívna kampaň vlády podporovaná bankami a ďalšími finančnými inštitúciami úspešná.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    V značnom počte menia svoje názory najmä konzervatívni voliči mužského pohlavia a dôchodcovia a prestávajú možnosť Brexitu podporovať. Pritom práve dôchodcovia ešte donedávna patrili medzi hlavných podporovateľov myšlienky odchodu z EÚ. Ako ukázali v stredu publikované výsledky prieskumu, tak za zotrvanie krajiny v EÚ by teraz hlasovalo 57 % konzervatívnych voličov, zatiaľ čo proti tejto možnosti je „len“ 40 % voličov vládnucej strany. Referendum sa však bude konať až 23. júna a postoje britských voličov sa môžu ešte značne zmeniť. Až samotné hlasovanie ukáže, či lepšie „agitoval“ Cameron na jednej strane alebo Boris Johnson a Nigel Farage na strane druhej.

    - Reklama -